2012. február 29., szerda

Tejszínes, zöldséges krumplileves

Ma füstölt, kolozsvári szalonnát abáltunk. Sóval, borssal, delikáttal és fokhagymagerezdekkel ízesített vízben megfőztük. A főzőlét aztán krumplileveshez használtuk fel. :) Nagyon jó sós, füstölt íze van. Persze a "szalonna lé" nem volt elég, ezért még pótoltam egy kis vízzel.
A krumplit, répát és petrezselymet felkockáztam és megfőztem. Miután minden megpuhult, kevés tejszínt öntöttem rá és kb. még 5 percig forraltam.

Hozzávalók (most csak az alaplé elkészülte utáni hozzávalókat írom le):
2 szál répa
2 szál petrezselyem
6 kisebb szem krumpli
1/2 dl tejszín
kb. fél liter alaplé + 1 l víz

KonoPizza (2.) Szolnok

Hétfőn Szolnokon voltunk. Ha már ott jártunk, gondoltam, érdemes Anyával is megkóstoltatni a kono pizzát. :) Nekem nagyon ízlett, amikor Budapesten kóstoltam. Sajnos, azóta megszűnt a pesti éttermük és még inkább sajnos, hogy Debrecenben sem nyitottak még üzletet. 
Most valamilyen akció keretében még édes kono-t is kóstoltunk. Nem értettem, hogy hogy is működik ez a kedvezmény, de végeredményben 2 db sós, 2 db édes pizzát, 2 fél literes üdítőt és 4 adag (szerintem kicsi) sült burgonyát kaptunk. Úgyhogy 2 krumpli és a 2 "dolce" madárlátta eledel lett, haza hoztuk és itthon jóízűen megettük. :)
A budapesti "élménybeszámoló" itt található. :)
Először nem is azt a pizzát akartam megkóstolni, amit végül ettem. Hirtelen ötlet volt. Nem bánom egyáltalán, de ha lesz még lehetőségem kono-t enni, akkor csakis paradicsomszószost választok. Az közelebb áll az ízlésemhez. :)
A KonoPasta-k közül a Pollo Formaggi-t választottam. "Ízletes sajtszósz 4 féle sajtból, csirkemellfilé, brokkoli, olasz tészta, mozzarella".
 Anya a KonoSpeciale csapatból a Genovese-t választotta, mivel az nekem nagyon bevált Budapesten. :) "Csirkemellfilé, grillezett zöldségek, mozzarella, paradicsomszósz, bazsalikomos pesto".

Az éttermen belül volt kb. 4-5 asztal külön-külön 3-4 székkel, ahol a fogyasztás történik. Nagyon gyorsnak, és nagyon lassúnak se mondanám a kiszolgálást. Mivel szinte tele pocakkal érkeztünk, nem volt nehéz kivárni. Felszolgálták, kihozták az ételünket az asztalhoz. 
Túlzottan nem mertem fényképezni az éttermet, de itt egy megállító reklámtábla:
A KonoDolce-t tehát itthon ettük meg, felmelegítve. Persze így azért nem az igazi, de aznapos volt, tehát nem lehetett nagy baja. :)

Anya a Nocciala Bianco-t választotta: "Mogyorókrémmel, vaníliakrémmel töltött Kono, tört mogyoróval tálalva". Az övében mogyorókrém volt a legkevesebb, de neki is ízlett. :)
Én az Alla Frutta-t választottam: "Vaníliakrémmel, erdei gyümölcsökkel sült Kono, forrón tálalva". Az erdei gyümölcsöt csak megmutatták nekem és a vaníliakrémnek, tehát a tetején volt egy kevés, de azért nagyon finom a krém. :) De maradok a sós pizzánál. :)



2012. február 28., kedd

Sonkás szendvicskrém (recept) "by Andris"

Mint ahogyan a cím is mutatja ez a finom szendvicskrém recept nem az én találmányom. :) Amikor megkóstoltam rögtön tudtam, hogy én is el fogom készíteni, mert annyira ízlett. :) Úgyhogy ma este el is készítettem.

Elkészítése

A sonkát és a vörös hagymát nagyon apróra feldaraboljuk (ici-picire) és összekeverjük a krémsajttal és a margarinnal. Ízlés szerint sóval, borssal és csipetnyi delikáttal fűszerezzük. (Más fűszereket is kipróbálhatunk, de elsőre én maradtam a hagyományosnál. Vörös hagyma helyett akár póréhagymát is használhatunk.) Pirítóssal vagy friss kenyérrel/kiflivel kínáljuk.

Hozzávalók:
1 kis fej vörös hagymának a fele
10 dkg natúr krémsajt
3-4 ek. margarin
5 dkg szeletelt pulykamellsonka (felvágott, kb. 4 szelet)
só, bors, delikát
Nem a legjobb kép, de azért látszik, hogy miről is van szó :)

Hajdúszoboszló, fürdőzés, finomságok

Hétvégén Hajdúszoboszlón voltunk. Igaz, nincs messze tőlünk, de azért mégis kirándulásnak számított. :) Nem itthon aludtunk és más főzött helyettünk. :) A kis távolság ellenére sem érzékeltem, hogy milyen közel vagyunk Debrecenhez. Hiszen ez a hétvége a pihenésről és hát... az evésről szólt. :) Nem tudom, ki hogy van vele, de én kiránduláson sokkal többet eszek, mint máskor. Pedig éhesebb nem vagyok, csak hát amikor ott van előttem minden finomság... Akkor már egy kicsit ebből, egy kicsit abból is eszek. :) Azért jó itthon is, már sül is a betyár krumpli a sütőben. :) Bármennyire is finomakat ettünk, és nem nekünk kellett főzni, mosogatni, azért néhány nap után már az is unalmas lenne. Meg hát csak az itthoni ízekhez vagyunk szokva. :) 
De jó volt fürdőzni, szaunázni és kipróbálni a jádeköves masszázságyat. Ilyenek nincsenek itthon. :) 
Most nem terveztem nagy írásos beszámolót, beszéljenek inkább a képek helyettem. :)

Sertés raguleves

Párolt zöldségek, sajttal-sonkával töltött pulykamell tartármártással leöntve, tejszínes-gombás sertésborda és egy kis sajt, kolbászos karaj a hidegtálról meg egy kis lila hagyma :)

Mirinda és kekszes szelet

Máglyarakás vanília sodóval


Reggeli, a fűszeres sajt volt a legfinomabb

Áfonya lekvár, nagyon finom friss kiflivel

Clock café: Csípős gyros tál


Édes macsek

Jókai bableves

Erőleves fridatto módra

Tejszínes pulykamell tésztával, savanyú ubival és gyöngyhagymával

Sárgaborsó főzelék (kicsit mellé is ment)

2012. február 23., csütörtök

Mustáros-lecsós hús

Ma mustárimádó vendégünk volt. :) Ezért mustáros-lecsós csirkét készítettem. :) Ez a recept nem az én találmányom. Kaptam. Remélem, aki leírta nekem, majd látja, hogy elkészítettem. Köszönöm a receptet ezúton is. Én egy kicsit változtattam az elkészítésen, de ez a lényegen nem változtat. Finom lett, de valahogy mégsem olyan, mint ahogy Náluk ettem. Ennek az oka lehet, nem is az elkészítésben keresendő... De ez már nem gasztro téma. :) Aki szereti a mustárt, a lecsót, az bátran készítse el, mert tényleg ízletes, finom. :) Az eredeti karajból van, én csirkemellből készítettem, mert az volt itthon. De kipróbálom majd karajból is, vagy szerintem pulykamellből is lehet készíteni.

Elkészítése

A csirkemellet vékonyan felszeleteljük. (Ki is klopfolhatjuk, de én csirkét általában nem szoktam.) Befűszerezzük. (Sót, borsot, zöldfűszeres szárnyas fűszert használtam.) 2-3 evőkanálnyi olajjal meglocsoljuk, összekeverjük és 1-2 óráig állni hagyjuk. 
A csirkemellek felét tepsibe/edénybe helyezzük és tetejüket megkenjük mustárral. Üveges lecsóból rátesszük a paprikának kb. felét. Majd a csirkemell másik felének is egyik oldalát bekenjük mustárral és a mustáros oldalukkal lefele rátesszük a húsra/paprikára. 
180 fokos sütőben alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük. Majd kivesszük a sütőből és a maradék paprikát beletesszük tejfölös-tejszínes (tejfölt nem muszáj használni, csak a "szokás hatalma"... :)) keverékbe és a hús tetejére öntjük. Alufólia nélkül további 20 percig még sütjük.
Rizzsel tálaltam.

Hozzávalók:
2 kisebb csirkemellfilé
só, bors, szárnyas fűszer
2-3 ek. olaj
1 üveg lecsó (szerintem lehet házi "befőtt" is, vagy akár frissen elkészített)
mustár
2 dl tejszín
2 ek. tejföl (elhagyható)




(Legközelebb, ha ilyet készítek, szerintem egy kicsivel többet használok a lecsó paradicsomlevéből, és nem csak annyit, ami "véletlenül" került bele. Szűrőkanállal vettem ki a paprikákat belőle.)

2012. február 22., szerda

Karfiolkrémleves

Figyelembe véve, hogy ma hamvazó szerda van (a pozitív gondolkodás híveinek megemlíteném, hogy tízmilliószoros teremtő nap is van :)), krémlevest készítettem és citromfüves teát iszogatok. :) Bár mi nem tartunk böjtöt, főleg, hogy este névnapi vacsorára vagyunk hivatalosak, ahol biztos, valami nagyon finomat fogunk enni. :) De azért tudatosan próbálok minél több folyadékot fogyasztani és zöldséget csempészni ilyen-olyan formában a mindennapokba. Remélem, sikerül. Hiszen ez nemcsak a böjti időszakban fontos, hanem mindig, az egészségünk miatt.
Nevezhetném egyébként zöldségkrémlevesnek is. Én nem szoktam alaplevet használni és semmilyen leveskockát, így szinte minden krémlevesbe teszek répát, petrezselymet és/vagy krumplit. Az ízét nem rontja el. Azt se mondanám, hogy minden levesnek egyforma íze van, mert szerintem nincs így. Inkább gazdagabb tartalmú és ízű. :)

Elkészítése

A feldarabolt zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, ami éppen ellepi. Teszünk bele egy vékony szelet margarint is. Ízlés szerint sóval, borssal, delikáttal ízesítjük. Miután minden megpuhult, elzárjuk alatta a tüzet és a zöldségeket kivesszük, botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lébe és kevés tejszín hozzáadásával felforraljuk. Tálalásnál pirított zsemlekockákat tehetünk bele.

Hozzávalók:
1 fej karfiol
3 közepes krumpli
2 közepes szál petrezselyem
1 nagy szál répa
3-4 dkg margarin
só, bors, delikát
víz


2012. február 20., hétfő

Böjt, méregtelenítő programok, testi-lelki megtisztulás

Közeleg hamvazó szerda (február 22.), amikor is kezdetét veszi a Húsvétot megelőző negyvennapos böjt. Vannak, akik ez idő alatt egyáltalán nem fogyasztanak húst, vannak, akik pár napos vagy 1-2 hetes programokat beiktatnak az életükbe. Vannak olyanok is, akik ebben a 40 napban is ugyanúgy esznek, ahogy az év többi 325 napján. Én is inkább az utolsó kategória táborát erősítem/erősítettem. Azért megpróbálok majd idén én is odafigyelni és több zöldséget, gyümölcsöt, folyadékot fogyasztani - legalábbis ebben az időszakban.
A szakdolgozatomat a méregtelenítő programokról írtam. Kb. 1 hete gondolkozom azon, hogy a blogba is írjak-e erről valamit. Mivel nagyon sok anyagom van és nehéz lenne 1-2 mondatban összefoglalni, hogy miről is szól 1-1 eljárás, úgy döntöttem, hogy ajánlok (felsorolás szerűen) külső- és belső eljárásokat is, amelyekről én írtam a dolgozatban. Ha valakinek valamelyik felkeltette az érdeklődését, annak szívesen leírom privátban, hogy miről is szól. Sok könyvből van anyagom, de az interneten is találtok az eljárásokról leírást.

forrás    
forrás
forrás
forrás
Külső eljárások

Masszázsok:
  • Áyurvédikus masszázs
  • Thai masszázs
  • Anticellulitis masszázs
  • Szárazkefe masszázs
  • Nyirokmasszázs
  • Kötőszövet masszázs
  • Talpmasszázs
Szauna
 
Iszappakolás, iszapkezelés
 
Kneipp-terápia
 
Belső eljárások:
 
Beöntés
 
Kolon-hidroterápia
 
Böjtkúrák, léböjtök:
 
Vízböjt
Teaböjt
Buchinger-féle klasszikus léböjt
Breuss-féle léböjt
Tejsavó ivókúra
 
Specifikus böjtök:
 
Mayr-kúra
Schroth-kúra
Hay-diéta
Gyümölcsnapok
Burgonya- és rizsnapok
Hildegard-böjt
Panchakarma
Gerson-terápia
 
Mozgásformák:
 
Jóga
Tai chi
Chi kung
 
Érzelmi tisztítás:
 
Bach-virágterápia
 
 Általánosságban a böjtről, méregtelenítésről, ahogy a dolgozatomban írtam (nem teljesen szó szerint)

"A böjtölést, méregtelenítést különböző céllal végzik az emberek. Manapság nem csupán a vallásos emberek böjtölnek, hanem sokan mások, akik nyitottak az egészséges életmódra, kipróbálnak különböző kúrákat. Céljuk a test méregtelenítése, a lelki béke elérése. Mások különböző betegségek miatt tartanak gyógyböjtöt. Bizonyos esetekben nem lehet böjtölni és méregtelenítő programokat végezni, vagy csak orvos tanácsára és felügyelete mellett lehetséges. Ezek: terhesség és szoptatás alatt, lesoványodással járó cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, daganatos megbetegedések.
A böjt nem emberi találmány. Az állatok, ha betegek, ösztönösen tartózkodnak a táplálékfelvételtől. Már az ókori népek is ismerték a böjt jótékony hatását, tartózkodtak bizonyos táplálékok fogyasztásától, amelyeknek ártó hatást tulajdonítottak. Felismerték, hogy a böjt által a szellem és lélek is megtisztul.
A böjt és méregtelenítés nem azonos a koplalással. Zöldségek, gyümölcsök, zöldség- és gyümölcslevek, gyógynövények fogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk megtisztításához. 
Méregtelenítés során az elménk, szellemünk megtisztítása is fontos. Ahogy a népi hagyomány tartja: a lépcsőt fentről lefelé kell söpörni. Tehát a tisztításnak lelki, érzelmi szinten is meg kell történnie. Ezt segítheti a meditáció, relaxációs eljárások, de a pihentető alvás is. 
Egy-egy kúra kipróbálása nem történhet egyik napról a másikra. Szervezetünket és elménket is fel kell készíteni arra, hogy nem a megszokott mennyiségű és fajtájú táplálékkal és folyadékkal látjuk el a kúra ideje alatt. A böjt vagy méregtelenítő kúra elkezdése előtt pár nappal könnyebb ételeket fogyasszunk és növeljük a tiszta folyadék (forrásvíz, gyógytea) bevitelét. 
A program befejezése után is a fokozatosságot kell betartani. Szervezetünket újra hozzá kell szoktatni a kúra alatt nem fogyasztott ételekhez.
A kúra során megszabadulunk a negatív gondolatoktól, a szervezetünket mérgező anyagoktól. A tiszta lélek segíti, hogy a test is tiszta maradjon, ezáltal könnyedebben áramlik az életerő is."
 
 
 

(Öreg) bableves kolbásszal és savanyú, apró káposztával

Jaj, ez a bab még nálam is öregebb volt. :) Az az igazság, hogy van itthon konzerv bab is, de én kis adagot akartam készíteni... Ezért inkább beáztattam este egy kis babot. Hiába a több órás áztatás (kb. 12-15 óra), a bab akkor is sokáig főtt. Sebaj, finom lett, megpuhult. :) De még így is jó nagy adag leves lett. Ha a receptben leírt mennyiséget használom, akkor a szomszédaink is velünk ebédelnek. :) 
A receptet egy régi Nők lapja konyhából néztem ki. Nem teljesen úgy készítettem, mert pl. nem használtam rántást, nem tettem bele zellergumót, tarkabab helyett vörös babot használtam... De nekem így is ízlik. :) 

Elkészítése

Az előzőleg beáztatott babot feltesszük főni. Ízesítjük sóval, borssal, delikáttal, csipetnyi tárkonnyal, babérlevéllel és fokhagymával. (Vigyázzunk, mert a káposzta és a kolbász is lehet sós, fűszeres. Főzés közben is kóstolgassuk, fűszerezhetjük még.) Miután félig megpuhult a bab (kb. 40-45 perc), hozzátesszük a négybe vágott vörös hagymát és felkockázott/karikázott répát és petrezselymet, valamint a savanyú káposztát. Ha a zöldségek is félig puhák, beletesszük a kolbászdarabkákat. Miután minden megpuhult, behabarjuk liszt, piros paprika, tejföl és tejszín keverékéből készült habarással. Kb. 5 percig forraljuk még.

Hozzávalók:
10-15 dkg vörös bab
1 egész fokhagyma gerezd
1 babérlevél
csipetnyi tárkony
só, bors, delikát ízlés szerint
1 kis fej vörös hagyma
2 kis szál répa
1 kis szál petrezselyem
10-15 dkg savanyú, apró káposzta
10 dkg száraz, füstölt kolbász
1 ek. liszt
1-2 ek. tejföl
1 mk. fűszer (piros) paprika
kb. 1,5 dl tejszín

Kolbásszal töltött karaj 2.

Tavaly, amikor augusztusban Miskolctapolcára mentünk kirándulni, akkor is kolbászos karajt vittünk az útra. Most a névnapi ebédre készítettük ezt. Kicsit most másabb a fűszerezése. Hasonló, mint a sajtos-tejfölös tarjáé. Gondoltam, ha a tarjához illik a majoránna és rozmaring, akkor a karajhoz is. :) Így is van, csak most nem volt sok idő a pácolásra, hogy átjárják a fűszerek. Akkor omlósabb lett volna a hús, de így is finom. :)

Elkészítése

A húst felszúrjuk és beletesszük a kolbászt. (Nem tudom, miért, de csak ketté vágva tudtuk beletenni a kolbászt a karajba, de így is jó.) A karajt körben befűszerezzük: sóval, borssal, grill- és sertésfűszerrel, majorannával, rozmaringgal. Olajozott sütőedénybe tesszük és a tetejét is lelocsoljuk egy kis olajjal. Egy kis vizet öntünk alá és megsütjük. Alufóliával lefedve sütjük legalább 1 órán keresztül. Önthetünk alá még vizet, ha már nagyon elpárolgott volna. Miután már puhának érezzük a húst, alufólia nélkül sütjük még kb. fél óráig. Meg is fordíthatjuk a húst, hogy mindkét oldala szép piros legyen.

Hozzávalók:
1 karaj (szerintem kb. 1kg)
1 szál lecsókolbász
só, bors
majoránna
rozmaring
grill fűszer
sertés fűszer
olaj
Most egészben nem fényképeztem le a húst, csak felszeletelve.
A másik husi receptjét megtaláljátok itt

Baconbe tekert sajttal töltött csirkemell

Ezen az "elven" már készítettem ételt. Pl.: itt és itt. Most azonban nem került bele semmilyen különlegesebb sajt és a fűszerezés is egyszerűbb volt. Mamám Julianna és tegnap tartotta a névnapi ebédet. Mi is hozzájárultunk az ebédhez ezzel a csirkés kajával. :)

Elkészítése

A csirkemellet vékonyan felszeleteljük. Sóval, borssal és csirkefűszerrel befűszerezzük mindkét oldalát. (Én most majorannás csirkefűszert használtam.) Majd egy kis sajtdarabot teszünk a végére és feltekerjük. Köré pedig bacon szalonnát csavarunk. (Én félbevágtam a szalonna szeleteket, mert így is elég volt.) Olajozott sütőedénybe tesszük a felcsavart csirkéket és készre sütjük.

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
só, bors, csirkefűszer
10-15 dkg sajt felkockázva, kisebb darabokra vágva
20 dkg bacon
olaj

A képen látható a kolbászos karaj is, annak is hozom a receptjét.    
Csak a csirke, frissen sülve


2012. február 17., péntek

Leveles "pizza" 2.

A mai vacsora leveles tésztából készült. Szinte pont úgy, mint itt. Azért egy fotót ez is megért. :) Még reggelire is maradt. :)

A kinyújtott tésztát megkentem olívaolajjal, paradicsom karikákat tettem rá, apróra vágott póréhagymát, kápia paprikát, felkockázott feta sajtot és trappista sajtot reszeltem a tetejére. Enyhén sóztam, oregánóval fűszereztem és 20 perc alatt 180 °-os előmelegített sütőben készre sütöttem.



2012. február 16., csütörtök

Hagymás kenyér

Hogyan lesz a bagettből kenyér? :) Úgy, hogy a bagett receptet kenyérsütéshez használjuk fel. Nem rudat, hanem cipót formázunk belőle. :) Kicsivel több hagymát teszünk bele. Szép, óriási kenyeret kapunk. :)
A bagett receptje itt található. (A graham liszt lehet, kicsit kevesebb lett a kenyérbe.)


Póréhagyma öntetes tészta

Valamelyik nap a "kincses ládámban" keresgéltem, pakolgattam. Egy étlap féleségre bukkantam, - nem tudom, miért volt elrakva - egy-két pillantást vetettem csak rá, de megakadt a szemem a póréhagyma önteten. Gondoltam, én is megpróbálok készíteni.

Elkészítése

Az apróra vágott póréhagymát és fokhagymát kevés olajon elkezdem fonnyasztani. Majd felöntöm egy kis vízzel és tovább fonnyasztom/párolom. Sóval, borssal ízesítem. Miután a víz nagy része elfőtt, tejfölben és tejszínben elkevert liszttel behabarom. Reszelt sajtot felolvasztok benne. Néhány percig még forralom. Botmixerrel pürésíthetjük, ha krémesebb állagot szeretnénk.
Penne tésztát főztem hozzá, és sajtot reszeltem a tetejére.

Hozzávalók:
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl víz
só, bors
4 ek. tejföl
1,5 dl tejszín
3 tk. liszt 
5-10 dkg reszelt trappsita sajt
25 dkg tészta

2012. február 15., szerda

Szíves fondü szett

Nasizás Valentin nap után. :) Csak egy kis csoki, csak egy kis gyümölcs és már kész is a desszert. :)







Tojáskrém

Vacsorára tojáskrémet készítettünk. Nem vagyok amúgy nagy tojás párti, rántotta nélkül is jól megvagyok. De krém formában másabb a tojás, én is szeretem. :)

Elkészítése

Keményre megfőzzük a tojásokat, majd összetörjük villával és elkeverjük margarinnal, apróra vágott vöröshagymával és sóval, borssal, delikáttal és egy pici piros arannyal ízesítjük. (Botmixerrel pépesebbre keverhetjük.)

Hozzávalók:
4 tojás
1 pici vöröshagyma
1 nagy ek. margarin (rendes, "evős")
só, bors, delikát ízlés szerint
1 mk. csemege piros arany


Zöldborsó főzelék fokhagymás-fűszeres sült oldalassal

A kampány 3. résztvevője a zöldborsó. Még sosem készítettem zöldborsó főzeléket. Arra sem emlékszem, hogy ettem-e. Valószínűleg még a menzás időszakban (ovi és általános iskola 3. osztály elejéig) igen. De hát hol van az már? :) Szóval nem is tudtam, milyen ízt is keressek. Néhány receptbe beleolvastam és végül a következők szerint készítettem a főzeléket.

Elkészítése

A borsót margarinon néhány percig megfuttatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Ha szükséges, közben pótolhatjuk a vizet. Sóval, borssal, delikáttal ízesítem. Miután puha a borsó tejszínben elkevert liszttel és pici piros paprikával behabarom. Ha nagyon sűrűnek találjuk, akkor hígíthatjuk vízzel és/vagy tejszínnel. (Én is így tettem.) Néhány perc alatt felforralom.

Hozzávalók:
40-50 dkg borsó (saját termés, fagyasztott)
3-4 dl víz (+ amennyi szükséges)
só, bors, delikát (ízlés szerint)
1 dl tejszín
2-3 (nem púpozott) ek. liszt
fél tk. piros paprika

A főzelékhez oldalast sütöttem: sóval, grill- és sertéssült fűszerkeverékkel befűszerezzük mindkét oldalán az oldalast. Olajozott tepsibe helyezzük, tetejét zúzott fokhagymával bedörzsöljük és vizet öntünk alá. 180 °C-on (légkeveréses) sütőben kb. másfél órán keresztül sütjük, utolsó 5-10 percben alufólia nélkül. (Sütés közben pótolhatjuk a vizet, ha elpárolgott volna a hús alól.)

Hozzávalók:
50 dkg oldalas (felszeletelve)
só, bors
grill fűszer
sertéssült fűszer
3-4 gerezd fokhagyma
olaj
víz

2012. február 14., kedd

99 Magyaros étel - Könyvajánló

Barátnőim nagyon megleptek pénteken, amikor vacsorára jöttek hozzám. Kaptam Tőlük egy szakácskönyvet. :) Nagyon jól eltalálták, mert ilyenem még nem volt eddig: 
Nagyon jól gondolkodtak, amikor az alapján választottak, hogy könnyen és olcsón beszerezhető hozzávalókból készíthető receptek legyenek benne. Általában én is így nézek könyvet vagy receptmagazint. :)
Szerintem a legtöbb (magyar) ember ízlésének megfelelő receptek vannak benne, képekkel is illusztrálva. 
A receptek hozzávalói és elkészítési módja mellett érdekességeket is tartalmaz pl.: honnan kapta a nevét az étel. 
A receptek az alábbi bontásban szerepelnek: 1. Előételek, saláták, 2. Levesek 3. Egytálételek 4. Halételek, 5. Húsételek, 6. Tésztaételek, desszertek.
Azért is tetszik a könyv, mert Lajos Mari receptjeit általában kimásolom Mamámnál a Nők lapjából.
Szerintem ez a könyv bárki konyhájában megállja a helyét és mindenki használhatja, akár profi, akár csak kezdő, amatőr szakács. Sokszor más népek konyháiban keressük az ízeket, újdonságokat próbálunk ki, de sokszor jó visszatérni a mi ízeinkhez, ételeinkhez.
Köszönöm lányok a könyvet! :)

2012. február 13., hétfő

Sajtos brokkolikrémleves 2.

Kivételesen nem tésztával készült a brokkoli. :) Hanem hasonlóképpen levesnek, mint itt, egy pici eltéréssel.

Elkészítése

Kevés olvasztott margarinon megforgatom a rózsáira szedett brokkolit (a szárának egy részét is felkockázom) és a felkockázott krumplit. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. (Ha idő közben nagyon elfőne, akkor pótolom.) Ízlés szerint sóval, borssal, delikáttal, pici majorannával, valamint apróra vágott fokhagymával ízesítem. Miután puhára főttek a zöldségek, elzárom a tüzet alatta, kiveszem a zöldségeket és botmixerrel pürésítem. Visszateszem a lébe és kevés tejszínnel felöntve kb. 5 perc alatt felforralom.
A forró leves tetejére reszelt sajtot teszek.

Hozzávalók:
500 g brokkoli
3 kisebb krumpli
1 szelet, kb. 5 dkg margarin
kb. 1 l víz
só, bors, delikát
1-2 csipet majoránna (próbálkozás az ízével :))
1-2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl főzőtejszín
reszelt sajt (a tetejére)

2012. február 12., vasárnap

"Nyuszi hopp" - Fokhagymás nyúl

Nem teljesen ismeretlen fogalom a nyúlevés nálunk. Papám régen vadászott és előfordult, hogy nyulat ettünk. Természetesen a vadabbik fajtából. :) Igazából nincsenek rossz emlékeim róla, szerettük pörköltnek és sütve is. De azért mégis egy cuki állatról van szó. Az állatszeretettől is dobogó szívem nem örülne, ha sűrűn nyuszi lenne az asztalon és a pocakban. Most kivételt tettünk, mert vásároltunk egy kis házinyúlhúst. :)
(Netes kép)
 
 
Elkészítése
A húst (ez esetben lapocka rész) mindkét oldalukon ízlés szerint sóval, borssal és delikáttal ízesítjük. Olajozott edénybe/tepsibe tesszük őket. Tetejükre zúzott fokhagymát teszünk, vizet öntünk alá. 180 °C-os (légkeveréses) sütőben bő 1 óra alatt készre sütjük. 1 órán keresztül alufóliával lefedve, további 10-20 percen át alufólia nélkül. Meg is forgathatjuk a húst, hogy mindkét oldalukon szép pirosra süljenek.
Krumplipürével és zeller-répa-petrezselyem pürével tálaltam. (Utóbbi ez és ez alapján készült.)

Hozzávalók:
500 g nyúllapocka
só, bors, fokhagyma
8 g. fokhagyma
olaj
víz