2015. június 28., vasárnap

Cukkinifőzelék

Itt van a cukkiniszezon. Ezért engem se kerülhetett el. Ráadásul házi termesztésűt használtam ehhez a főzelékhez. :)

Elkészítése

A hagymákat felaprózzuk és kevés zsíron megdinszteljük. Majd öntünk rá pici vizet, fűszerezzük (főzés közben megkóstolhatjuk, hogy elég-e a fűszerezés) és egy kicsit úgy is pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és répát, összekeverjük a hagymával és vízzel felöntjük. Csupán annyival, ami éppen csak, hogy ellepi vagy nem is lepi el teljesen...
Amikor megpuhultak a zöldségek, akkor liszttel besűrítjük a főzeléket. A főzőlevéből merünk egy kicsit, adunk hozzá tejet és simára keverjük a liszttel. Ezt beletesszük a főzelékbe és készre forraljuk.

Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
1 cukkini
1 darabka hagyma (nem tudom, pontosan milyen fajta, ami a képen van)
2 dl víz
só, bors, delikát
1 közepes fakanálnyi zsír
1 ek. liszt
fél-1 dl laktózmentes tej




Ha szeretitek az Ízutazást, akkor nyomjatok egy lájkot a facebook oldalamra ITT, de akár instagramon is követhettek ITT!

Ízek és utazások a világhálón

Kedves Olvasók!

Az Ízutazás elérhető facebook-on és az instagram-on is! Várlak Titeket ott is szeretettel!  :)




2015. június 21., vasárnap

Mézes-chilis csibefalatok és zöldségek

Egy egész csirkének a mellehúsát és rövid combját használtam fel hozzá. Köretnek pedig - az egészség jegyében - zöldségeket sütöttem. :)

Elkészítése

A felkockázott, befűszerezett csirkét olaj és kókuszzsír keverékén fehéredésig pirítjuk. Majd öntünk alá kevés vizet és fedő alatt pároljuk egy kicsit. Ha puhul, levesszük a tetőt és hagyjuk elpárologni a víz nagy részét. Ízlés szerint még fűszerezhetjük. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a mézet és pár perc alatt készre pirítjuk.

A csirkét áttesszük egy másik edénybe és ugyanabban a serpenyőben megsütjük a zöldségeket is. Marad egy kis olaj és fűszer a serpenyőben, de a zöldségeket külön fűszerezzük. Illetve önthetünk még kevés olajat a serpenyőbe.
A felaprózott hagymát amíg dinszteljük, addig fűszerezve állni hagyjuk a felkockázott zöldségeket. Majd azt is a hagymához adjuk, összeforgatjuk. Amikor pirulnak a zöldségek, mézzel meglocsoljuk és még néhány percig sütögetjük.

Hozzávalók a csirkéhez:

1 csirkemell
2 rövid comb
olaj
kókuszzsír
só, bors
sült csirke fűszersó
3 kis csipet darált chili
3 ek. méz
1/2 dl víz

Hozzávalók a zöldségekhez:

vöröshagyma
padlizsán
cukkini
kaliforniai piros paprika
erős paprika
só, bors
1 kis csipet darált chili
2 ek. méz






2015. június 7., vasárnap

Hajdina padlizsánnal, cukkinivel és paradicsommal - Újratöltve

Hasonló ételt már készítettem, de mivel sosem pontos recept alapján főzök, ezért most is megosztom Veletek. Vagyis akkor használok receptet, ha sütit sütök, de többnyire a hozzávalókra és ízlésemre hagyatkozom. Illetve most a kívánságomra. Mert hogy annyira befészkelte magát ez az étel a buksimba, hogy alig vártam, hogy elkészíthessem! :)
Korábbi ilyesmi ételek receptjét megtaláljátok:

Elkészítése

A fokhagymát felaprózzuk és zsíron 2-3 percig dinszteljük. Ezután rátesszük a felkockázott padlizsánt és cukkinit. Összekeverjük, egy néhány percig pirítjuk. 
Majd hozzáadjuk az átmosott hajdinát, és kevés vizet is adunk hozzá. Fűszerezzük és fedő alatt pároljuk.
Amikor puhulnak a zöldségek és a hajdina, a felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk. Ízlés szerint adhatunk még hozzá fűszert és az egészet fedő alatt készre pároljuk.
Köretként is fogyasztható, de önmagában is megállja a helyét. :)

Hozzávalók:
1 padlizsán
1 kis darabka cukkini
3-4 gerezd fokhagyma
1 és 1/2 paradicsom
4 koktélparadicsom
3-4 ek. zsír
3 dl víz
(himalája) só, bors, bazsalikom, oregánó
3 kk. piros arany
kb. 5 (női) marék hajdina




Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország

A párommal gyereknapon megnéztük az Arborétumot Szarvason és a Mini Magyarországot is. Már én is ott lakok több mint 2 éve... Az Arborétumot láttam is, de a Mini Magyarország makettjeihez csak most jutottunk el mindketten.
Élmény volt mindkettőnk számára az Arborétum és a Minimo is. :) Az időjárás is nekünk kedvezett, szépen sütött a nap, pedig a reggeli órákban úgy nézett ki, hogy fázni fogunk. 
Én most egy fényképes beszámolóval jövök, de a neten mindenféle információt megtaláltok róluk. Bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak is! 1 napos kirándulást is lehet tenni Szarvasra! Bár az Arborétum szerintem ősszel a legszebb, de ilyenkor is szép látványosság a sok-sok növény, lehet hajózni a Körösön és a Minimo a mozgatható hajóival és vonataival nagyon jó móka lehet a gyerekeknek (is). :)