2011. szeptember 30., péntek

Sok sajtos, paradicsomos, sonkás penne

Egy kis olaszos étel vacsorára. :) Bár nem vagyok egy profi a konyhában, de Anya meglátott  egy receptversenyt, ahova feltöltöttem ezt. Ezt csak azért írtam le, hogy ha valaki ott is látná a receptet, akkor nehogy ne gondoljon jóra. :) Azonban én nem találom most a receptem. :( A technika ördöge játszadozik? Sebaj.
Egyébként elég gyors és egyszerű étel.

Így készül

Megfőzzük a penne tésztát. Közben feldaraboljuk a többi hozzávalót. A szószt hasonlóan készítjük, mint a már korábban említett pizzaszószt.
Szósz elkészítése: aranysárgára megpirítunk kevés olajon egy közepes fej vöröshagymát, majd hozzáadunk 2 közepes, apró kockára vágott paradicsomot. Sóval, morzsolt oregánóval és bazsalikommal ízesítjük. Miután puhul, levet ereszt, hozzáadunk egy kis paradicsompürét. Ezután kb. még 5 percig főzzük.
Sonkás rész elkészítése: még egy vörös hagymát kevés olajon aranysárgára pirítunk, majd megforgatjuk benne, kissé megpirítjuk a kockára vágott sonkát.

Tálalás: A tésztára helyezem a paradicsomos szószt, majd rá a hagymás sonkát és végül a felkockázott, illetve reszelt sajtot.

Most 5 féle sajtot használtam. Egy részét reszelve, másik részét felkockázva.

Hozzávalók:
40 dkg penne
15 dkg sonka
2 közepes vöröshagyma
2 közepes paradicsom
4 dkg paradicsompüré
1 mk. morzsolt oregánó
1 mk. morzsolt bazsalikom
3 mk. só
olaj
1 nagy bazsalikomos mozzarella golyó fele, felkockázva
10 dkg fehér krémsajt (feta), felkockázva
5 dkg csavart, füstölt sajt (Én az Erdélyből hozottat használtam. Hasonló a parenyicához.)
10 dkg füstölt karaván, reszelve
10 dkg csízió toast sajt, reszelve

2011. szeptember 28., szerda

Házi kenyér

Ma este Anyával kenyeret sütöttünk. Igaz, hogy a dagasztást ismét a kenyérsütőre bíztuk, de ennek ellenére úgy örülök. :) Csak holnap fogjuk megvágni, de már kíváncsian várom, hogy milyen is az állaga, az íze.

Így készült

Fél liternyi vízbe sót tettem és egy kicsit megmelegítettem. Majd megkavartam, hogy jól oldódjon fel a só. Ezt a sós vizet a kenyérsütő "edényébe" öntöttem, majd erre rátettem a lisztet, hogy a víz ne bugyogjon ki a felszínen. Ezután a liszt tetején kis "árkot" csináltam és ebbe morzsoltam bele az élesztőt. Miután a kenyérsütő masina elvégezte a dolgát, lisztezett deszkán még egy kicsit átgyúrtam, megformáztam a tésztát. Kimargarinozott, kilisztezett jénaiba helyeztük és a tetejét bevágtam 3 vékonyka csíkkal. (Egy kicsit szélesebb is lehetett volna.) 40-50 percig kelni hagytam. Majd 220 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem.

Hozzávalók:
85 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
fél liter langyos víz
3 tk. só
liszt, margarin/vaj az edény  kikenéséhez



Krémes nap :)

Ma a padlizsánkrém mellett Zöldség krémlevest készítettem. Egy kis vitaminbomba lett. :) Került bele répa, karfiol, zeller és krumpli. A zöldségeket meghámoztam, megmostam és apró kockákra, karikákra felvágtam. Együtt megfőztem őket, ízlés szerint sóval, borssal, delikáttal ízesítettem. Miután megfőtt levettem a tűzről és botmixerrel összezúztam mindet. Majd kevés tejszínnel újra felforraltam.

Hozzávalók:
5 kisebb szem krumpli
egy közepes karfiol fele
egy nagyobbacska zeller fele
4-5 kisebb sárgarépa
só, bors, delikát
1,5-2 l víz
kb. fél dl főzőtejszín

2011. szeptember 27., kedd

Erdélyi kirándulásunk

Megjártuk Erdélyt. Vagyis egy részét. Hisz nagyon sok helyre nem volt idő. Talán majd máskor. Bevallom őszintén úgy Isten igazából sokáig nem vonzott Erdély. De most itt volt a lehetőség, hogy én is elmenjek. Nem bántam meg, mert teljesen mást láttam, mint itt az Alföldön. :) Azért jó volt újra látni kis városkáinkat, amikor haza jöttünk. 
Mint már említettem, Csíkszentdomokosra mentünk. Vagyis a faház, ahol volt a szállásunk, kb. 10 km-re található a falutól és mi 2,5 órás lovaskocsikázással (vagyis szekér) közelítettük meg. :) Besötétedett mire odaértünk, szóval nem is láttunk semmit. Ha világosban érkeztünk volna, akkor biztos, leszállok a kocsiról, mielőtt a pacik átugranak egy kis patakon. :) De sötétben azt is "bevállaltuk". Reggel valami fantasztikus kilátásra ébredtünk. Hát igen, itthon is jó lenne olyanra ébredni a 4. emeleten. :)
Első napon Gyergyóalfaluban megálltunk. Ha jól emlékszem kis csapatunk "főnöke" (az Ő nagybátyja) azt mondta, hogy innen indul a csíksomlyói búcsúba a menet és ez Hajdúböszörmény testvérvárosa. Itt egy templomot néztünk meg.
Megnéztük még a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost. Mindkettőről beszereztem egy-egy hűtőmágnest. (Gyűjtöm a mágneseket azokról a helyekről, ahova eljutok. :)) Utóbbi tetszett nekem jobban, nagyon sok képet készítettünk. 
Itt megkóstoltuk a micset. Pontosabban én nem vettem, csak egy falat erejéig. A mics receptjét itt találtam meg. Szerencsére nem kutyusból készítik, mint ahogyan N. poénkodott vele. :) (Neveket nem írok. Remélem, a betűk senkinek nem sértik a személyiségi jogait.) Én kis butuska, még az elején el is hittem, hogy kutyát ettünk. :S De azért hamar rájöttem, hogy ez nem igaz. Na szóval a mics nekem nem ízlett. Olyan hájas, rágós állaga volt. Ja, igen. Még kürtős kalácsot is ettünk. Az jó volt, de semmi extra íze nem volt. Mama tud jót sütni, őt kellene meggyőzni, hogy süssön már kürtős kalácsot. :)
Ha jól emlékszem a fentebb említett 2 nevezetesség után már nemigen tettünk kitérőt, hogy megnézzünk valamit. 
Másnap és harmadnap túrázás volt a programunk. Csodaszép helyeken jártunk. Néha nagyon féltem, amikor meredek és számomra veszélyes úton kaptattunk fel-le egy-egy bot, vagy társaink keze segítségével. De a látvány végül feledtet mindent. A fáradtságot is, azt is, hogy fájt a lábunk néha. Nagyon magasra felmentünk és mindig csodálatos hegyeket-völgyeket láttunk. 
Tehát 2 nap csak a szálláson voltunk, illetve túráztunk. Idegenekkel aligha találkoztunk, csak együtt voltunk, akik mentünk. Tehát helyi ételt nem igazán kóstoltunk. De most nem is gasztrotúrára mentünk. :) A család Anyái/Feleségei főztek mindig. Köszönjük nekik! Bár a slambuc főzés férfi munka volt. :)
A hegyoldalba kifeküdtünk, betakaróztunk, beszélgettünk, fejszével vágtam egy kis fát, forrásvizet használtunk mindenre, íjászkodtunk, gyertyával is világítottunk, rejtvényt fejtettünk egymás kedvére, méhész házat láttunk, esztanabeli kutya ugatást hallottunk, erdélyi kenyeret ettünk meg finom sajtot is. Szóval minden olyat csináltunk, amit itthon nem igazán szoktunk, és mégis nagyon jó volt. :)
Elmentünk Csíksomlyóra, megnéztük, hol ér véget a búcsú. Farkaslakán vásároztunk, itt finom fonott, füstölt sajtot is vettünk és megnéztük Tamási Áron síremlékét.
Néha kicsit fárasztónak tűnt az út és hosszúnak, de megérte elmenni. Más világban éltünk pár napig. Ott lehet igazán kikapcsolódni. Távol a zajtól, a stressztől, nyugodt környezetben, szinte civilizáció mentes helyen.
Köszönöm a szívélyes vendéglátást! :)

Íme néhány kép, ízelítőnek:
Gyilkos-tó

Békás-szoros

Kilátás a szobánkból

Túrázás közben készült panorámakép

2011. szeptember 20., kedd

Erdély

Erdélybe fogunk menni őszi kirándulásra. Eddig még nem voltam, de most lesz pár napunk, hogy felfedezzük. Többnyire magunknak fogunk főzni. Nem tudom, lesz-e lehetőségünk valamilyen helyi ízt, igazi erdélyi ételt megkóstolni. Ha igen, akkor arról majd írok. :) Azért a kirándulós rész is megérdemel majd egy bejegyzést. Csíkszentdomokosra megyünk. Nagyon várom, és örülök, hogy én is mehetek. :)

2011. szeptember 17., szombat

Sült csirkecomb és sült zöldségek

Lassan vége a grill szezonnak, de egy kicsit még a konyhánkba varázsoltuk. :) Ma piacoztunk Anyával és vettünk kukoricát, répát, újhagymát, a hentesnél friss csirkecombokat. Volt még itthon padlizsán, hagyma és paradicsom is. Így hát zöldségkörettel sütöttem meg a combokat.

A megmosott csirkecombokat (alsó) csirke fűszerkeverékkel, sóval és csipetnyi őrölt gyömbérrel befűszereztem, majd olajozott tepsibe tettem őket. Köréjük és rátettem a nyers zöldségeket, amelyeket grill zöldség fűszerrel fűszereztem be. 200 °C-os sütőben (légkeveréses) 1 órán át sütöttem, alufóliával lefedve, majd 10-15 percre a grillezésre állítottam, már alufólia nélkül sült tovább.

Hozzávalók:
4 alsó csirkecomb
3 répa
2 paradicsom
1 padlizsán
1 kukorica
1 vöröshagyma
1 szál újhagyma

csirke fűszerkeverék
grill zöldség fűszer
Sütés előtt

Sütés után


2011. szeptember 15., csütörtök

Sült padlizsán joghurtos öntettel

Padlizsánkrém után úgy gondoltam, hogy még fel kellene használni a hűtőben lapuló padlizsánt. Ezért megsütöttem. :)
Felkockáztam a megmosott padlizsánt és forró olajban, mint a krumplit, kisütöttem. Majd konyhai papírra tettem, hogy felszívja a felesleges olajat.
Egy kis tálkában elkészítettem az öntetet. Kevés olívaolaj és tárkonyos ecet, pici só, cukor, bors, tsatsiki fűszer és egy fél pohár natúr joghurt. Ebbe kevertem bele a sült padlizsánt.

Hozzávalók:
padlizsán
só, bors, cukor
tsatsiki fűszer
olaj (sütéshez és öntetbe)
tárkonyos ecet
natúr joghurt

2011. szeptember 13., kedd

Padlizsánkrém nálunk

Lehet, hogy inkább zakuszka a helyesebb megnevezés, de mindenesetre padlizsánkrémnek hívjuk.

Hozzávalók:
padlizsán
paprika
hagyma
só, bors, delikát
frissen reszelt gyömbér, vagy fűszer változat

Elkészítése
A hagymát margarinon aranysárgára pirítom, majd felöntöm kevés vízzel. Hozzáadom a feldarabolt kápia paprikát, és együtt megfonnyasztom. Sóval, borssal, delikáttal ízesítem. Ízesítésnek tehetünk még bele gyömbérport, vagy kevés frissen reszelt gyömbért.
A padlizsánt félbevágom, olajozott tepsibe "húsos" részével lefele helyezem és 170 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Miután megsült a hagymás-paprikás alaphoz kikaparom a belsejét, és botmixerrel összeturmixolom. Pirítósra vagy sima kenyérre kenve szoktuk enni.

Rakott krumpli

Bár ez egy hagyományos és nyilván sokak által készített étel, de azért mégis leírom az elkészítését. :)

Hozzávalók:
10-12 szem krumpli (kisebb, közepes)
3-4 tojás
1 szál (száraz)kolbász
tejföl
só, bors

Elkészítése
A karikára vágott, hámozott krumplit sós vízben puhára főzöm. Megfőzöm a tojásokat, és felkarikázom a kolbászt. Kivajazott jénai tálba rétegesen elhelyezem a hozzávalókat. Egy réteg krumpli, kolbász, karikára vágott tojás, kevés borssal ízesített tejföllel leöntöm. Megismétlem ugyanezt a rétegzést még egyszer. A főtt krumplira is lehet kevés sót szórni, ha esetleg úgy gondoljuk, hogy nem lett elég sós főzéskor. A tejfölt pici vízzel hígítom, hogy "folyósabb" legyen. 150 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütöm.


2011. szeptember 12., hétfő

Pizza

Kicsit félve teszem fel ezt a pizza "művet", mert nem a legjobban sikerült alkotásom. Bár az ízével alapvetően nem volt gond, a szósz jól is sikerült. Csak hát az a fránya nyújtás. :) Még pár pizzát vagy valamit készíteni kell, mire belejövök A Szabályos nyújtásba. A dagasztást most kenyérsütőgép végezte helyettem.


Így készült

Egy deci langyos vízbe belemorzsoltam az élesztőt, és a tetejére szórtam egy evőkanál lisztet. Kb. 10 percig pihentettem. A kenyérsütő aljába beleöntöttem 2 deci langyos vizet, majd erre fél kg lisztet tettem, amit kis oregánóval elkevertem. Kis mélyedést belevájva beletettem az élesztőt, 1-2 teáskanál sót, és 5 evőkanál olajat. A dagasztó program 30 perces. Majd a tésztát 40 percig kelni hagytam. Ezután még kézzel kicsit gyúrtam rajta, cipó alakúra formáztam, és végül 8 közel egyforma darabra felvágtam. Ezeket a kis gombóckákat kinyújtottam. Se téglalap, se négyzet, se köralakja nem lett. Olyan felemás. :) 170 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

Szósz: 2 kisebb vöröshagymát aranysárgára pirítottam margarinon. Majd 2 apró kockákra felvágott paradicsomot tettem bele, 1-2 gerezd fokhagymát beledaraboltam és már amikor a paradicsom is megfonnyadt, 2 kis paradicsompürével elkevertem. Sóval és oregánóval ízesítettem.

Feltétnek mindenki azt tesz rá, amit szeret. Mi sonkát, sajtot (füstölt és sima), paradicsomot és padlizsánt tettünk rá, majd beraktuk a sütőbe kicsit grillezni.

Hozzávalók, tésztához:
fél kg liszt
2,5 dkg élesztő
1-2 teáskanál só
só, oregánó
3 dl víz
4-5 ek. olaj 

Szószhoz:
margarin
vöröshagyma
fokhagyma
paradicsom
paradicsompüré
só, oregánó
(Sajnos kicsit a széle megégett.)

2011. szeptember 8., csütörtök

2011. 09. 06. – Mexikói este

Internet híján még mindig a worben írom meg előre a bejegyzést. Ma én vettem birtokba a konyhát és tortilla készül. Bár erről már írtam, és most is hasonlóan készül. Csak azért szeretném megörökíteni, mert itt ez az első tortilla.
2 féle husit készítettem. Malac és csirke. A malachoz mexikói villámpácot használtam. Fűszerben, olajban megforgattam a húst és pár órára betettem a hűtőbe, majd kisütöttem. A csirkéhez Knorr Taco fűszert használtam.
Babpürét szerettem volna még készíteni, hogy megkóstoljuk, milyen is az. Azonban a boltban nem találtam kis dobozost, a naggyal nem mertem próbálkozni. Talán majd chilis bab készítésnél. :)

Házi paradicsomlé készítés – képekben, 2011. 08. 31.


Mamával paradicsomot raktunk be. Akár szomjoltónak is jó a paradicsom, de paprikás levesekbe, pörkölt alá is gyakran teszek. A bolti paradicsomlevet még nem mertem megkóstolni. A Mamáénak mindig isteni íze van. :)



Első kajám az új sütőben - 2011. 08. 30.

Ma próbáltam ki először egyedül a sütőt. (Értsd: Anya nem volt itthon, akinek már több tapasztalata van gáztűzhelyek terén és persze egyébként is a konyhában.) Ezért egy már jól bevált és könnyű receptet választottam. Még pedig a paradicsomos csirkemellet. Ezt a receptet már leírtam korábban. Most annyi eltéréssel készült, hogy fűszerezésnek csak delikátot, minimális sót és borsot használtam. Mivel még csak ezek kerültek át a konyhába. :) A borssal csak a paradicsomot szórtam meg. Ő már régóta emlegette, hogy ilyet evett először nálunk, de azóta még nem készítettem… Most megleptem vele. :)
Ja, és most már olyat is tudok mondani a recepthez, hogy 150 °C-os előmelegített sütőben sütöttem a husit. :)
Még csak ismerkedek az új tűzhellyel, de igyekszem minél többet használni. :)

 

Újra itt

Jelentem, van netem ismét. :) A korábban wordben megírt bejegyzéseket fel fogom tenni. Nem sok, de valami. Ha helyre áll a rend, akkor lesz idő a konyhában időzni és akkor lesznek bejegyzések is. :) Bár most elkapott valami vírus, úgyhogy kajára se sok kedvem van nézni. :-/