2016. augusztus 29., hétfő

"Pásztorhajdina"

Sokat böngészek receptek között, így került a szemem elé a pásztortarhonya is. De mivel a tarhonyát nem szeretem, úgy gondoltam, hajdinával is el lehet készíteni. Végül is egy Évi-féle paprikás krumpli készült, kis hajdinával megbolondítva. :)
Így elsőre nem nagyon tudtam, mennyi hajdina is lenne az elég. Legközelebb akár több is mehet bele. Mivel van itthon más egyéb étel, amit én nem nagyon szeretek, így ezt most inkább csak magamnak készítettem, így azt a mennyiséget írom le.

Elkészítése

A felkockázott szalonnát és kolbászt zsírjára pirítom, majd hozzáadom a felaprózott hagymát, amit megdinsztelek benne. 
Teszek még bele felkockázott paprikát és paradicsomot, tehát egy lecsós alapot készítek. Ehhez hozzáteszem a felkockázott krumplit és a megmosott hajdinát, majd megszórom piros fűszerpaprikával és sóval ízesítem.
Főzés közben kevés vizet is adhatunk hozzá, ha a zöldségek nem eresztenek elég levet.
Az egészet fedő alatt puhára párolom.

A szalonna és hagyma kivételével pontosan lemértem a hozzávalókat, így most azt leírom Nektek. :) 

17 g hajdina
79 g paprika (2 kisebb)
76 g paradicsom (2 kisebb)
20 g kolbász (kb. 6-8 vékony karika, füstölt)
115 g krumpli
10-20 g szalonna (füstölt)
pici felaprózott hagyma
só, 1-2 kiskanál piros fűszerpaprika
pici víz


Tejfölös bableves

Lehet, csodálkoztok sokan, hogy mégis, hogy tudok én kánikulában bablevest enni? Tény, hogy inkább téli, melengető étel. Na, de majd télen savanyú káposztával csinálom. :) Most viszont nagyon megkívántam és főztem egy kisebb fazékkal. Mivel csak én eszem. :) Sajnos, azok közzé tartozok, akik max. kétszer szeretnek egymás után ugyanabból enni. Ez a leves az egyik kivétel, mert az utolsó cseppjéig megeszem. Mondjuk, négyszerre. :)
Nem bonyolítottam túl, egy kis extrább ízt néhány karika kolbásszal és füstölt szalonnával csempésztem bele.

Elkészítése

A felkockázott szalonnát a felaprózott hagymával együtt felteszem, és hagyom, hogy kisüljön a zsírja. (Bár elég picikét tettem bele, így nyilván nem sok sült ki belőle, de épp elég.) Majd ráöntöm levével együtt a babot és öntök még hozzá vizet. Hozzáadom a kolbászkarikákat, a felkarikázott répát és ha felfőtt sóval, borssal, delikáttal ízesítem. A répának kell a leghosszabb ideig főni, de ha az is puha, akkor tejfölös-lisztes habarást teszek rá, amit piros fűszer paprikával is ízesítettem.
Végül az egészet készre forralom.

Hozzávalók:
1-2 dkg szalonna
1-2 dkg kolbász
1-2 dkg hagyma
egy doboz fehérbab
só, bors, delikát ízlés szerint
1 kicsi répa
2 ek. laktózmentes tejföl
1 púpozott ek. rizsliszt
1 kk. piros fűszerpaprika


Tejszínes, cukkinis csirke tésztával

Edina, aki útitársunk volt Svájcban, egy klassz receptet ajánlott nekem. Elég volt annyi is, hogy ránéztem az ételfotóra, máris beindult a fantáziám. El is olvastam a receptet, mégis a saját képemre formáltam ezt a pasta-t. A végeredmény egy ízletes étel lett, amit felveszek a repertoáromba. :) Bár általában a hagyományos ételeinket szoktam újra és újra elkészíteni, az új találmányokat csak egyszer. Mert ugye hajt az alkotóvágy és mindig valami újon gondolkodok. De ez marad és máskor is elkészítem. :)
Ezt akkor főztem, amikor a Barbecue csirkés pizzát sütöttem, amihez a csirkemellből használtam egy keveset.

Elkészítése

Kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni a felaprózott hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és paradicsomot. Egy kicsit a zöldségeket is megfonnyasztjuk és hozzáadjuk a felkockázott/-csíkozott csirkemellet. Sóval, borssal ízesítjük és az egészet puhára pároljuk. Ha szükséges, tehetünk hozzá pici vizet, de úgyis fog levet ereszteni.
A végén hozzákeverjük a habtejszínt és kis kavarás mellett rotyogtatjuk még 2-3 percig.
A tésztát sós vízben kifőzzük.

Igen, habtejszínt használtam! :) Korábban azt hittem, hogy ez csakis desszertekhez használatos. Aztán utána olvastam, hogy egész nyugodtan lehet főzéshez is használni. És nem bántam meg! Sokkal krémesebb állagot kaptam, mivel 30% zsírtartalma volt. :) Árban sem volt jelentősen több, mint a főzőtejszín lett volna. Ezt biztosan rendszeresíteni fogom a konyhában. Próbáljátok ki Ti is sós ételekhez!

Hozzávalók:
2-3 ek. zsír/olaj
1 kisebb vöröshagyma
2 paradicsom
1 kisebb cukkini
kb. 30 dkg csirkemell
egy löttyintésnyi víz :)
200 ml habtejszín
só, bors
20 dkg tészta (nálam spenótos)

Oda kellene írnom, hogy hány főre való ez az adag. Inkább azt mondom, hogy én 2 főre főzök, de általában egy fél osztály is jól lakna a kajámmal. :) Most azt hittem, hogy milyen kis adagot is főztem... Kicsit féltem is, hogy nem lesz elég. Még egy kis adagot le kellett fagyasztani!!!!! :) Hát nem vagyunk díjbirkózók, az biztos. Nem eszünk rengeteget. :)




2016. augusztus 27., szombat

Nyárbúcsúztatóm

Lassan véget ér a nyár. Vagyis még van néhány nap augusztusból, de aztán beköszönt szeptember. Bár az időjárás előrejelzések szerint még szeptemberben is jó idő lesz, 30 fok körüli hőmérséklettel is számolhatunk. De a naptárunk már őszi hónapot jelez. Aztán jön a többi, és lassan megint év vége van. Gyorsan eltelik egy év, és ez a nyár is gyorsan elrepült. :(


Szomorúsággal tölt el mindig a nyárnak az elmúlása. Bár mióta dolgozom erre már nem úgy tekintek, mint amikor iskolás voltam. Diákként sokszor megsirattam a nyári szünet elmúltát és az iskolakezdést. Bár azon kevesek közzé tartoztam, akik szerettek iskolába járni, akiket örömmel töltött el, hogy beüljenek az iskolapadba, közösségben legyenek és hallgassák a tanórákat. És szintén azok közzé tartozom, akik sajnálják, ha valami jónak vége lesz. Bár nem minden nyárra mondható el, hogy hűű de jó, de ha véget ér valami, amit már megszoktunk, akkor némi félelem tölti el az embert, hogy mit hoz majd az új. Most egy kicsit egyébként iskolás is vagyok, és dolgozó nő. Talán a közelgő vizsga miatt sajnálom megint azt, hogy már augusztus vége van. Pedig, de sokszor szidtam én a meleget, hogy majd meggyulladok, annyira erősen süt a nap és lerohad rólam a ruha. Mondjuk rájöttem, hogy ennek az a magyarázata, hogy itt az Alföldön elképesztően száraz a meleg. Se egy vizünk, se egy hegyünk nincs, ami más klímát csinálna és felemelné az én lelkem. De fogok én még azért panaszkodni, hogy csontig hatoló hideg van és fázok, meg hogy miért kell már megint bekapcsolni a fűtést. :) Hát ilyenek vagyunk mi emberek. Legalábbis azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy nem mindig jó, ami éppen van. De azért mégis mindig inkább a nyarat várom, mint a telet vagy más évszakot.


Iskolakezdés ide, munkavállalás oda, hűvös emide, napsütés amoda, ez a nyár is eltelt tenger nélkül. Az én szívem pedig megszakad... :( Hálás vagyok az életnek, hogy eljutottunk Svájcba! Olyan életre szóló élményeket szereztem, amikért mindig köszönetet fogok mondani a Sorsnak! Csodálatos hegyeket láttam, amiket régebben csak filmekben, képeken. Tudtam, hogy a valóság, de látni is élőben, teljesen más. Tudom, hogy sokan vannak olyan helyzetben, hogy nem tudnak utazni, mert más a prioritás. Ezért nem vagyok elégedetlen az utazásommal. Sőt! De 2 éve azért imádkozom az utazás angyalaihoz, hogy tengerparton nyaralhassak. És 2016. augusztus 27-én még nem szerepel az én határidőnaplómban, hogy TENGER. :( Na, ezért vagyok én most olyan szomorú, hogy vége lett a nyárnak. Az ember állandóan futkos a mókuskerékben, nap mint nap hasonló dolgokat él meg. Dolgozik a munkahelyen, dolgozik otthon. Végzi a teendőit és mellette vágyik arra, hogy valami feltöltse. Én pl. a tengerre vágyok! Az más kérdés, hogy úszni nem tudok, de a szívem és lelkem csordultig telik, ha a parton sétálhatok, kagylót gyűjthetek, nézhetem, hallgathatom a tenger hullámzását és belemehetek addig, amíg leér a lábam. Szárnyakat kapok tőle és olyan energiát, ami erőt ad a feladataim elvégzéséhez.




Mióta először jártam a bolgár tengerparton, azóta számtalanszor álmodtam tengerrel. Sőt nagyon sokszor sírtam is álmomban, hogy itt kell hagyni ezt a csodaszép helyet. Aztán felébredtem a saját ágyamban, a tenger sehol nem volt, csak az én lelkemet töltötte el valami édes keserűség. Jó volt álmomban ott lenni, de az az érzés is rossz volt, hogy haza kell jönni, a valóság meg még rosszabb, hogy legalább 700-800 km-re van tőlem a legközelebbi tenger. :)
Kérdezhetnétek, hogy ha már ennyire vágyok a tengerhez, akkor mégis miért nem megyek? Azért, mert egyszerre nem állt úgy össze minden, ami ezt lehetővé tette volna. :( Pedig ennél tisztább vágy nem is lakozik bennem. Tudom, a görcsös akarást is el kellene engedni... De ha már az ember annyira akar valamit, és mégse jön össze, akkor kissé bosszús lesz.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy szóljak az Univerzumnak.

Kedves Univerzum!

Vagy hívhatlak Téged is utazás angyalának. Tudom, hogy rengeteg a dolgod. Sok ember van úton, vigyázni kell rájuk és segíteni kell, hogy megvalósítsák álmaikat. De tudod, milyen régen benyújtottam én már a megrendelésem Neked? Az enyémet hova tetted? Emlékezhetnél, hogy mióta eszemet tudom, a tengerhez vágyom. Elképesztő nagy öröm és boldogság volt, amikor 13 évesen először láthattam a tengert és Görögországban nyaraltam Anyával. Azóta voltam már pár alkalommal tengernél, de azzal a vágyam nem lett kielégítve. Minél többet látok, annál többet szeretnék még. Tudod, hogy állandóan meglegyek azon a magas rezgésszinten. Ez a vágy nem csillapodott azóta, mert a világ egyre inkább kinyílik előttünk és vele az én érdeklődésem is. Szóval még mindig annyira, de annyira tengerparton szeretnék nyaralni. 3 valakivel is azt mondattad nekem, hogy én ebben az évben tengernél fogok nyaralni. Tudom, még nincs vége az évnek és vannak olyan országok, amikor a mi telünkből utazunk az ottani nyárba. De ha reálisan nézem a lehetőségeket, akkor nem valószínű, hogy pl. Mexikóban, Thaiföldön vagy Ausztráliában fogok lenni novemberben, vagy decemberben. Bár tudom, hogy a hogyanon nem nekem kell aggódni, azt majd megoldjátok Ti, de mi lenne, ha már végre én is magam előtt látnám a megvalósulást? Persze, nagyon szívesen mennék én trópusi országba is. Miért is ne? Akár 3 hetet is szívesen eltöltenék ott. De hogy így elsőre ne rugaszkodjunk el ennyire, én nagyon örülnék, ha egy európai, mediterrán szigetre is eljutnék mondjuk egy hétre. Na, mit szólsz? A részleteket privát üzenetben megírtam. Tudod, mindennek, de mindennek klappolni kell, hogy ez sikerüljön. "Légyszíveskérlekszépen" intézkedj már az érdekemben! Már eleget vártam erre, azt gondolom. Tudod, nagyon hálás leszek Neked, ha ezt elintézed! Ódákat fogok zengeni az utazásról, csak menjünk már! Te is jöhetsz velem, szívesen megosztom Veled az utat.
Előre is köszönöm a segítséged! Remélem, elintézed, amit szeretnék. Tudod, azok a gyönyörű helyek, amiket lájkolni szoktam, na olyanra szeretnék eljutni most és mindig. :)

Hálás köszönettel: Évi



Neked mi a történeted? 

(Képek forrása: Pinterest)

2016. augusztus 23., kedd

"Barbecue" csirkés pizza

Múltkor a Pizza Via-ban jártunk, ahol Anya isteni finom barbecue pizzát rendelt. Én is finomat ettem, de miután megkóstoltam az övét, az ízlett jobban. Mivel akkor sem, és azóta sem nyertem egy oldalon pizzát, ahol jelentkeztem egy játékra, így sütöttem egyet. :)
A tészta receptjét egy IR facebook csoportban olvastam, vagyis a hozzávalók azok voltak nálam is, de az arányok nem pont ugyanazok. A pizzakrém nem házi, de majd egyszer azt is készítek. :)
Egy csirkemellből kétfélét készítettem. Ehhez a pizzához kb. negyedrészét használtam fel. Barbecue fűszerem nincs, nem is akartam venni, így barbecue fűszer recept után kutakodtam. Ha nem is barbecue fűszert alkottam, de befűszereztem a csirkét. :)

Elkészítése

A csirkemellet felkockázzuk, sóval, borssal, piros fűszerpaprikával, barna cukorral fűszerezzük, majd kevés zsiradékkal összekeverjük.
A pizzához a tk. lisztet, a finom lisztet, szárított élesztőt, zsiradékot langyos vízzel összekeverjük. Nekem elég laza lett a tészta, és nem is óriási adagot készítettem, így nem nyújtottam a tésztát, hanem szépen belesimítottam a margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsibe.
A tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük a pizzakrémmel, rápakoljuk a csirkefalatokat, hagymát, paprikát, paradicsomot. Oregánót és csirkefűszert szórunk a tetejére, majd erre az egészre sajtot reszelünk. 180 fokos előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Nem terveztem keleszteni a tésztát, de el kellett mennem sürgősen, így pihent kb. 1 órát a tepsiben. Kissé felpúposodott, de nem esett ki a tepsiből. :) Szóval, ahogy tetszik, úgy készítsétek! ;)

Hozzávalók:
10 dkg csirkemell
1 tk. só
1/2 tk. bors
1 tk. piros fűszerpaprika
1 tk. barna cukor
1-2 tk. zsiradék (azért írok zsiradékot, mert nálam elfogyott az olaj, és szalonna kisült zsírját használtam. Fő a spórolás, illetve a többoldalú felhasználás! ;))

12 dgk tk. liszt
10 dkg finomliszt
1 ek. zsír/olaj (Kinek mi van :))
fél csomag szárított élesztő
1 tk. só
1-2 dl langyos víz (amennyit felvesz a tészta, és jól össze tudjuk gyúrni)

pizzakrém
paradicsom, paprika, hagyma
oregánó, csirkefűszer
6-8 dkg trappista sajt

margarin, liszt a tepsihez





2016. augusztus 22., hétfő

Sajtos burgonya zöldségekkel

Előfordul, hogy rossz a kedvem. Ez sajnos kihat a konyhai műveletekre és az ötletelésre is. Ilyenkor vagy nincs kedvem főzni, vagy pont, hogy azért van, hogy elűzzem a rosszkedvet. Az éjszakai villámlásban, dörgésben nem aludtam jól, a reggeli eső is kihatással volt a hangulatomra... Így reggel még eszembe nem jutott azon gondolkodni, hogy mit süssek-főzzek majd, mit vegyek ki esetleg a fagyasztóból. Azt már megtanultam, hogy rosszkedvűen semmi extrát nem szabad alkotnom, mert valószínűleg elrontom. Boltba se volt kedvem menni, és igazából arra akarom rávenni magam, azt akarom megtanítani magamnak, hogy ha lehet, ne olyat találjak ki, amihez kell venni valamit, hanem már otthon meglévő alapanyagokból dolgozzak. Így ma benéztem a kamrába, hűtőbe és döntöttem. :) Bár olyat készítettem, amit még eddig soha, de semmiképpen nem olyat, amiben nagy a rontásveszély. :)
Mennyiséget csak nagyjából tudok írni. Ja, a másik megtanulni valóm, hogy ne főzzek egy egész hadseregre egy hétre, hanem egy-két főre mondjuk két kajálásra. Most olyan szinten leredukáltam a mennyiséget, illetve olyan szinten nincs apró tepsim, hogy a szív alakúba kevés lett. :D Ezért úgy fotóztam, hogy csak az étel látsszon. :) Egy krumplival több kellett volna.

Elkészítése

A krumplit sós vízben kifőzöm, majd leszűröm és összetöröm. Reszelt sajtot és zabkorpát adok hozzá, majd jól összekeverem.
Zsírral/olajjal kikent tepsibe ellapogatom (kb. 2 cm vastag), és teszek rá hagymát, koktélparadicsomot, cukkinit. A tetejét megszórom sóval, borssal, piros fűszerpaprikával.
Alufóliával lefedve 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöm, majd alufólia nélkül légkeverésesre kapcsolva kb. 5-10 percig.

(Óriás hagymát kaptam, a fajtáját nem tudom. Abból csak egy szeletet vágtam és "karikáira" szedtem.)

Hozzávalók:
2 ek. zsír/olaj
2 közepes krumpli
2 ek. zabkorpa
6-8 dkg füstölt sajt
1 vastagabb szelet hagyma (vagy egy pici vörös hagyma)
15 dkg cukkini
koktélparadicsom (nem mértem)
só, bors, piros fűszer paprika







2016. augusztus 14., vasárnap

Barbecue csirke

Valamilyen szószos csirkét szerettem volna készíteni, de ötletem nem nagyon volt. Így hát felütöttem Az én alapszakácskönyvem c. könyvet és belelapoztam. Barbecue csirke névre hallgató ételt találtam, amihez csirkecombok kellenek. Gondoltam, hogy ha a csirke különböző részeivel csinálom meg a műveletet, úgy sem lesz rossz. :) Bár szószosnak nem szószos, de finom fűszeres.

Elkészítése

A csirkét előfőzzük sóval, delikáttal, babérlevéllel, szemes borssal ízesített lében.
Majd fűszerezzük: csirkefűszer, oregánó, bazsalikom, kakukkfű. Ketchuppal, mézzel és kevés olajjal összekeverjük.
Egy mélyebb tepsibe helyezzük a húsokat, picike vizet is önthetünk alá. Alufóliával lefedve kb. fél órán át pároljuk, majd további 15-20 percig sütjük. Köretnek én alufóliás, héjában sült/párolt krumplit készítettem, amely szintén a csirke mellett sült. Megmostam a krumplit, félbevágtam, kevés margarinnal megkentem és megszórtam sóval. Majd összefordítottam és becsomagoltam alufóliába. A csirkedarabok közzé helyeztem.

Hozzávalók:

Csirke főzéséhez:
1 babrélevél
só, delikát
kb. 8 szem bors

Csirke sütéséhez:
csirkemell, csirkecomb (tetszőlegesen, ami van)
3 kk. csirkefűszer
1 kk. oregánó
1 kk. bazsalikom
1/2 kk. kakukkfű (én ezt kevésbe szeretem, és erőteljesebb is az íze)
3 ek. ketchup
2 ek. méz
2-3 ek. olaj



Krumplihoz:
margarin/vaj
alufólia

Hamis babgulyás csirkeaprólékkal

Egy egész csirkéből mennyi mindent lehet készíteni! Levest is, főételt is. Szuper! :)

Elkészítése

A felaprózott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd őrölt pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a csirkének a lábait, szívét, zúzát, a felkockázott krumplit, répát és összeforgatjuk. Felöntjük vízzel. (Nálam kb. 1,5 l.) Ha forr, sóval, borssal, delikáttal, köménnyel és pici piros arannyal ízesítjük. Ha már szinte teljesen puha a hús és a zöldségek, hozzáadjuk a babot. (Mivel én konzervbabot használtam, így nem kellett olyan sokáig főzni.) Miután néhány percig főtt a leves a babbal, beleszaggatjuk a nokedlit és hozzáadjuk a májat is, mert az hamar megpuhul. Az egészet készre forraljuk.

Hozzávalók:

2-3 ek. olaj
1 közepes vöröshagyma
2 kk. pirospaprika
csirkeaprólék
2 kisebb krumpli
1 közepes répa
só, bors, delikát, kömény
1-2 kk. piros arany
1 doboz konzervbab
1 tojás + 3-4 ek. tk. búzaliszt a nokedlihez


ui.: Igazi házi pirospaprika kellene, hogy jobban megszínezze a levest...

2016. augusztus 12., péntek

Spenótos tészta sajtos cukkinimártással

Svájcban kevés igazi gasztronómiai élményben volt részünk. Ahogy ITT látjátok/olvassátok nagyon finomakat ettünk a kirándulás során, de mindezt inkább a félpanzió keretében. A sűrű programok között nem volt idő beülni egy étterembe, bár nem is bánom, mert inkább a látnivalókra voksoltam. :) És hát nem a magyar pénztárcát szereti a svájci eladó. Úgy képzeljétek el, hogy egy nem túl különleges étel, pl. egy pasta vagy ilyesmi, átszámolva kb. 8.000 Ft-nál kezdődik. Na, de hogy mégse maradjunk teljesen svájci ízek nélkül, vettünk a Via Mala-nál egy csomag tésztát. Spenótost. :) Először darált hússal akartam készíteni, valami olaszos beütést adni neki, de aztán úgy gondoltam, hogy valami sajtos, zöldséges cucc jobban illik hozzá. Mivel nem főztem meg az egész zacskóval, így még akár hús is kerülhet rá feltétnek. :)

Elkészítése

A tésztát sós vízben kifőzzük. A cukkinit a fokhagymával együtt késes aprítóban felaprítjuk (de le is lehet reszelni, csak így gyorsabb volt nekem). Kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. A só miatt fog engedni levet, de ha szükségesnek gondoljuk, lehet önteni alá pici vizet. Majd hozzáadjuk a tejszínt, a tömlős sajtot és a lereszelt füstölt sajtot.
A tetejére került még nekünk házi, svájci sajt is, amit a szálláson vettünk. De bele füredi trappistát reszeltem. :)

Hozzávalók:
20 dkg tészta
1-2 gerezd fokhagyma
25-30 dkg cukkini
5 dkg natúr tömlős sajt
5-8 dkg füstölt sajt
1,5 dl tejszín
(igény szerint pici víz)


Rakott zöldség hajdinával

A lecsós húshoz túl sok hajdinát főztem. Ezért úgy gondoltam, hogy készítek a felhasználásával egy húsmentes fogást is magamnak. A hajdina pontos mennyiségét nem tudom, de a zöldségekét leírom. :)

Elkészítése

Sós vízben puhára főzzük a hajdinát. 
A padlizsánt karikára vágjuk, a hagymát tetszés szerint felaprítjuk és a paradicsomot kisebb cikkekre daraboljuk. Kevés olajon megfonnyasztjuk a zöldségeket. Sóval, borssal, őrölt piros paprikával és bazsalikommal ízesítjük.
Pici olajat teszünk a tepsi aljára és erre rétegezzük: hajdina, zöldségek, hajdina.
Sütőben kb. 10 perc alatt összesütjük.
(Nekem azért láttok alufóliát a tepsiben, mert nem akartam, hogy véletlenül odaégjen a nem olyan régen vásárolt 1-2 fős tepsimbe az étel. :))

Hozzávalók:
hajdina
1 kisebb padlizsán
3 paradicsom
5-6 szem koktélparadicsom
1 nagyobb vörös hagymának a fele
3-4 ek. olaj
só, bors, őrölt piros paprika, bazsalikom





2016. augusztus 8., hétfő

Svájc, egy kis Ausztria és Liechtenstein 2016. július 27. - augusztus 1.

Ahol a fű zöldebb, az ég kékebb, a tavak meseszép színekben pompáznak, a hegyek óriások, a táj rendezett, az emberek precízek és még a bocik is szebbek, aranyosabbak...

2016-ban Svájcot választottam a bakancslistámról. Nem titok, hogy még szívesen utaznék máshova is idén, de ez majd később kiderül. Viszont Svájc gyönyörű volt és felejthetetlen élményeket szereztünk. :)

Idén is a Fehérvár Travel útjai közül választottunk. A legszuperebb utazási iroda, akiket bátran merek ajánlani bárkinek. Akár közeli úti célokra, akár ha távolabbi desztinációt választanátok.
Eseménydús programjaink voltak, ahol alig volt megállás. Az utazás során rengeteg új információt kaptunk idegenvezetőnktől, Sz. Andreától. Hihetetlen profizmus jellemzi őt. Bár a korábbi 2 Fehérváros utam során is azt tapasztaltam, hogy az idegenvezetők nagy felkészültséggel, mindenre kiterjedő tudással vezetik csoportjukat. De Andi tudása most végképp lenyűgözött, soha sem lankadó kedvvel, talpraesettséggel, határozottsággal, kiváló előadással kísért minket az utunkon. Az idegenvezetőnk mellett dicséret jár még a sofőrnek is, aki a szemet gyönyörködtető hegyi utakon nagyon ügyesen vezetett végig és mindig biztonságban éreztük magunkat.

6 napos utunk volt, mely során 2 éjszakát Ausztriában és 3 éjszakát Svájcban töltöttünk egy-egy alpesi kis faluban, ahol családi vezetésű szállodákban aludtunk. Természetesen leginkább Svájcot ismertük meg, de Ausztriából is kaptunk egy kis ízelítőt és jártunk Liechtenstein mini államában is. Félpanziós ellátást kértünk, az ebédünket próbáltuk megoldani otthonról vitt konzervvel vagy egy kis péksütivel, szendviccsel. Svájc nem az olcsóságáról híres, így igazi svájci étket nem kóstoltunk. Bár a rengeteg program mellett nem is jutott volna idő étteremben üldögélni.

A bevezetés után szeretném Nektek megmutatni, merre jártunk, miket láttunk és miket ettünk. Nagyon sokat jegyzeteltem, amikor az idegenvezetőnk beszélt, de sajnos nem tudok annyi történelmi, művészettörténeti, zenei, földrajzi, irodalmi információt továbbadni Nektek. Kevés lenne a hely és ennyi idő alatt meg se tudtam jegyezni mindent. :) Inkább a saját élményeimre alapoznám a bejegyzést és főként képekben szeretném bemutatni a látottakat.
A budapesti indulástól a visszaérkezésig 3400 km-t mentünk. Ezt mi még megfejeltük plusz 440 km-rel. Ugye Debrecen-Budapest és Budapest-Debrecen. :) Minden fáradságot megért a több ezer lerótt km. :)

2016. július 27. - 1. nap

Éjszaka fél 2-2 óra között indultunk Debrecenből Budapestre, a felszállási helyre. A busz reggel 6-kor indult és még Győrben is csatlakoztak utasok. Negyvenhatan voltunk utasok. Egy csúcsminőségű, távolsági utazásra való, Setra típusú busszal mentünk, melyet Ulmban gyártottak. Miután teljes volt a csapat az idegenvezetőnk bemutatkozott, bemutatta a sofőrt és mondott néhány szót az elkövetkező órákról. Amik először persze még nem programot tartalmaztak, hanem a megállóinkat. :) Tájékoztatást kaptunk még a buszon kapható üdítők és italok árairól is. Mosonmagyaróváron volt az utolsó magyarországi megállóhely, a továbbiak már csak Ausztriában. Linz előtt néhány km-rel tartottuk meg az ebédidőt, ahol máris egy finom májgombóc levest kóstoltunk. Ne úgy képzeljétek el, mint a porlevesek. Valódi májból készült a gombóc, és még nekem is nagyon ízlett, aki egyébként nem rajong annyira a májért. :)
Igazi májgombóc leves (Nem fordítja meg jól...)

Ilyen kilátással minden étel finom

Az utunk tehát Burgenland tartományon át, a Bécsi Erdőn, a Salzkammerguti tóvidéken vezetett, elhaladtunk Kuffstein vára mellett, 80 km-nyi szakaszt Németországban mentünk, majd Tirol tartományon át, az Inn folyó völgyében haladtunk és megérkeztünk Innsbruckba. Ott az eső elmosta az aznapi városnéző programunkat, így közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy az utolsó napra tesszük át. Én tavaly jártam már Innsbruckban, így kevésbé volt szívfájdalom, hogy most nem néztük meg.

Ausztria tartományai (Kép forrása: Google)

Este későn érkeztünk meg Flirschbe, mely a Rosanna patak mentén fekszik. A Grissemann család 3 házat működtet, melyben szobákat adnak ki. Mi a mézeskalács házikóban kaptunk szobát. Szerencsére a földszinten volt, így nem kellett a nehéz bőröndjeinket felcipelni az emeletre. Szép, kényelmes szobánk volt. Ha kényelmetlen lett volna, akkor is kidőltünk volna a fáradságtól. :)
Nagyon finom vacsorával vártak minket. Kértünk hozzá sört és vendégül látták a csapatot egy kirándulás indító snapszra is. Hát... nekem nagyon nem ízlett, épp csak belenyaltam.
Andi jelezte a laktózérzékenységem, így ezt szem előtt tartották. :)
Finom grízgaluska levest ettünk és egy csirkés ételt, ami a mi bakonyinkhoz hasonlított. Bár én a gombát meghagytam. Ki volt porciózva az étel, mert mindenki egy grízgombócot kapott. :)


A nagy szálló


Mézeskali


Sör és snapsz

Grízgaluska leves
Egy galuska per Kopf
Laktózos saláta
Laktózmentes saláta


Laktózos és laktózmentes desszert
Először még ennyire örültem a joghurtnak. Egyébként szökőévente eszem. :)
A telefonom az éjszaka folyamán életét vesztette töltés közben. R.I.P. Így csak a régi fényképezőgépemmel tudtam fényképezni. :(


2016. július 28. - 2. nap

Reggeli után bepakoltunk újból a buszba és elindultunk Svájc irányába.

Első reggeli Flirsch-ben (svédasztalos választékból)
Az Arlberg-hágón át vezetett az utunk. A hágó Tirol és Voralberg tartományokat köti össze. A síelők körében is kedvelt úti cél. 1800 m magasan voltunk fent, St. Anton am Arlberg-ben. Elképesztő látvány tárult elénk. A szívem repesett az örömtől és a szemembe könny szökött, hogy igen, ide is eljuthattam. :)


Kár, hogy nem fértek be a táskámba :)




A svájci határnál könnyedén átjutottunk. Mióta a menekültek úton vannak/voltak, azóta nagyobb figyelemmel vannak a határon átkelőkre, de mi rendes turisták vagyunk. :)

GRÜEZI

Svájc kantonjai (Kép forrása: Google)
Svájcban az első úticél St. Gallen volt, ahol egy sétát tettünk a városban és megtekintettük a katedrálist és a kolostorkönyvtárat, mely az UNESCO világörökség része. A jelenlegi kolostor a 18. sz-ban épült, barokk stílusban.
St. Gallen az azonos nevű kanton székhelye is, a Bodeni-tótól délre fekszik. A kolostorkönyvtárban tilos volt fotózni. Egy ketrecbe kellett bezárni a táskáinkat.






St. Gallen után Schaffhausenbe vezetett az utunk, ahol a Rajna-vízesést néztük meg. Csodálatos volt, és egyben kicsit félelmetes is a nagy erővel lezúduló víz. Volt, aki azt mondta, hogy ez szebb, mint a Niagara-vízesés. Nekem nincs összehasonlítási alapom még, de nekem is a Niagara jutott eszembe erről az európai vízesésről. :)









A természeti látványosság után Zürichbe vezetett az utunk, mely a Zürichi-tó partján fekszik. Szeretném megjegyezni, hogy a Zürichi-tó partján, amikor Fejős Éva Holiday c. könyvét fényképeztük*, ismerkedtünk meg két kedves utastársunkkal, akikkel később jókat beszélgettünk és sokat nevettünk. Nem mellékesen, Edina is Fejős Éva rajongó. :) 
Zürich óvárosában, illetve a Bahnhofstrassén, vagyis az üzletutcáján sétálgattunk és ismerkedtünk meg a várossal.











Zürich után Altdorf-ban álltunk meg a Tell Vilmos emlékműnél. Innen már csak néhány km-re volt a szállásunk Bürglen-ben, ahol a Müller család fogadta panziójában a csoportunkat és vártak finom vacsorával.


Uri kantonba az Axenstrassén keresztül utazva érkeztünk meg.

Axenstrasse (Kép forrása: Google)

Első vacsora Svájcban. Metélőhagyma lehetett benne, meg talán zeller?! Finom volt.
A vacsorát egy kupa sörrel illik legurítani. :)


Hús barnamártással.

Külön desszertet kaptam ma is. :)



Ágyikóink

Bürglen utcáin 1.

Bürglen utcáin 2.

2016. július 29. - 3. nap

Az első éjszaka jól telt Svájcban. Nem mondom, hogy teljesen kipihenten ébredtünk, mert nem aludtunk sokat. De engem személy szerint az izgalom hajtott, így a pár órás alvás sem vetett vissza attól, hogy örömmel vágjak bele az első teljes svájci napunkba.

Ők tálalták a reggelit. Szinte minden nap ugyanaz volt. :(
Svájc fővárosa, Bern volt az első programunk ezen a napon. Bern szintén az UNESCO világörökség része és rejtvényfejtők jól tudják, hogy az Aare folyó hajtűkanyarában fekszik.
Itt még medvékkel is találkoztunk, illetve megtekintettük a legfőbb nevezetességeket. Majd szabadprogram keretében kicsit sétálgattunk, picit vásároltunk. Kaptam "Svájcos" kulcstartót. Már rajta fityegnek a kulcsaim. :)





















A főváros után a műemlékekben gazdag Fribourg-ba utaztunk.











A mai napon egy közel 10 km-es alagúton is áthajtottunk. Nem mondom, hogy nem volt egy kis klausztrofóbiám. :)

Vacsora után még egy kis városnéző sétára is elindultunk. A helyi templomba is bementünk.


Sárgaborsó íze volt. De nem tudtuk meg, miből készült. :)

Laktózmentes sültburgonya :)
Laktózos krokett :)
















2016. július 30. - 4. nap


Ma volt az utazás csúcspontja. :) A 4000 m magas hegyek között lévő Lauterbrunne-ni völgybe utaztunk.
A Jungfrau csoportnál fogaskerekű vasúttal (Jungfraubahn) mentünk fel a Kleine Scheidegg kilátópontig. Ide autók és autóbuszok nem mehetnek fel, hogy ne szennyezzék a környezetet. Kb. 40 perces volt felfele és lefele is az út. Szemet gyönyörködtető panoráma tárult elénk, ahogy egyre feljebb értünk. Sajnos, én itt kevésnek ítéltem meg az időt, amit fent tölthettünk. Szívesen maradtam volna még legalább egy órát. De így is élveztem az elém táruló havas hegycsúcsokat és hálát adtam az utazás angyalainak, hogy most már ezt is láttam élőben és nemcsak képeken. :)

A csúcsok (Kép forrása: Google)
Síparadicsom :) (Kép forrása: Google)














Hegyről le és irány a Trümmelbach gleccservízesések. A patak vizét a 3 csúcs (Eiger, Mönch, Jungfrau) gleccserei táplálják. Lifttel mentünk fel, tovább lépcsők vezettek. A liftet egy magyar fiatalember kezelte. :) 10 vízesés van egy hegy belsejében. Szép volt, de ez kevésbé dobogtatta meg a szívemet.



Trümmelbach "lábánál" egy kis uzsonna
A vízesések után egy hangulatos kisvárosba buszoztunk tovább, Luzernbe. Itt egy kicsit önálló életre keltünk, és rövidesen hárman leléptünk a csoporttól. :) De átmentünk a fedett fahídon, mely körben virágokkal volt díszítve és megnéztük az Oroszlános emlékművet. Sétálgattunk, szuveníreket kerestünk. Rájöttünk, hogy itt minden olcsóbb, mint a fővárosban. A kulcstartók, a mágnesek, stb.










Utolsó vacsora Svájcban



2016. július 31. - 5. nap

Reggel bánatosan összepakoltam a cuccomat, ugyanis ezen a napon indultunk vissza Ausztriába. A mai nap is tartogatott csúcspontot számunkra. Szent Gotthárd-hágó útján haladtunk, és 2.100 m magasságban voltunk fent. Ez ténylég csúcslátvány volt. :) De előtte még az Ördög-hídnál is volt megállónk, ahol készítettünk néhány képet. A magasságok után a vízre vezetett az utunk. Lugano-ban is jártunk és a Lugano-i tavon hajókáztunk.
Ez már az Olaszországhoz közeli része Svájcnak. Mivel az ételeket itt is aranyáron mérték, így a Mekiben ettünk egy-egy hamburgert. Nem tudom, hogy itthon most pontosan mennyibe kerül, kb. 300 Ft lehet. Na Svájcban 2,5 frank, megközelítőleg 750 Ft átszámolva... Nem is ez a lényeg. Hanem, hogy az üzletben nem értettek németül. Pedig a megkopott nyelvtudásommal elég konyhanyelven kértem. Furcsa volt számomra. De az angolt megértették. Legközelebb bevágódok náluk olasszal. :)







A szerencsések mormotát is láttak :)
Lugano-i tó



Lugano után a Via Mala-hoz mentünk. Ez a Rajna világhírű szurdoka. Lehet, hogy a fáradság volt az oka, lehet más. De személy szerint ez sem került fel a kedvencek listájára nálam. Viszont a Via Mala lábánál lévő shop-ban spenótos tésztát vásároltunk, amiből már készítettem is egy nagyon finom pastat. :)




A Via Mala után az egyik európai mini államba, Liechtenstein-be utaztunk tovább. Vaduz városa lett volna a program. De sajnos itt is esett az eső, ahogy első nap Inssbruckban. A buszvezetőnknek viszont ki kellett venni a  pihenőidejét, így egy kicsit elidőztünk ott is, de nem távolodtunk el túlságosan a busztól. A herceg várát kaptam csak lencsevégre.


Este későn érkeztünk vissza az osztrák szállásunkra, ahol ezúttal nem a mézeskalács-házikóban kaptunk szobát, hanem a főépületben egy óriási szobában. Talán ilyen nagy szobában még nem is szálltam meg. A fürdőszobában kád volt, a szoba pedig akkora volt, hogy a dohányzó asztal mellett elfért 2 kihúzható kanapé, volt még egy franciaágy és erkély is tartozott hozzá.
A barátainkkal még beszélgettünk egy jót, e-mail címet cseréltünk, én legbelül már nagyon szomorú voltam, hogy egy ideig ez lesz az utolsó éjszakám itt. :(


Ekkora már elfelejtették, hogy laktózérzékeny vagyok. De hála nem hiper, így lement a sali :)
Utolsó vacsora Flirsch-ben
A joghurtomat már nem volt kedvem lefotózni :)


ADE

2016. augusztus 1. - 6. nap

Reggeli után bepakoltuk újból a bőröndjeinket a buszba és elindultunk hazafele. Az első napról ugye kimaradt Innsbruck, így ott is tettünk egy sétát. Az Aranytetőt emelném itt ki.





Innsbruck után Rattenberg következett, mely az üveggyártásáról híres. Hangulatos kis város, jót sétáltunk ott is. :)







Hazafele egyik utas kérésére megnéztük a Mamma Miat. Persze kedvet kaptam újfent Görögországhoz, kimondottan ahhoz a szigethez, ahol a film játszódik. :) Majd megnéztük a valamelyik nap elkezdett Heidi c. film befejező részét. Na, ott tört el nálam a mécses. :( A film is megható volt számomra, de még jobban sajnáltam, hogy néhány óra múlva véget ér ez az utazásunk. :( Az utazás, amit annyira vártam, ami annyi programmal várt, és ami mégis olyan gyorsan elrepült. De nagyon szuper volt! Örökké megőrzöm az emlékét. :)
Éjszaka fél 1-1 között értünk haza Debrecenbe, reggel pedig már a munkahelyen kezdtünk. :)

Kevés volt ez a 6 nap, de mégis olyan sok mindent láttunk. Igazán még fel se tudtam dolgozni az élményeket. Szerencsére rengeteg képet készítettünk, amit bármikor meg tudunk nézni, hogy felidézzük a Svájcban töltött gyönyörű napokat. Néha kicsit kevésnek éreztem az időt, amit egy-egy helyen töltöttünk. Máshogy ülepedtek volna le az élmények, ha valamire több idő jut. De ez egy csoportos út volt, ahol mindenki igényét ki kell elégíteni és a lehető legtöbbet megmutatni az adott országból. Változatos is volt az út, hisz nem csupán a hegyóriások között jártunk, hanem több várost is megtekintettünk. Saját szervezéssel kevés lett volna mindezekre a 6 nap és nem mellesleg az autónk se bírta volna a kiképzést. :) 

Ezúton még egyszer köszönöm a Fehérvár Travel Utazási Irodának, hogy megszervezték nekünk ezt a gyönyörű svájci utat!

A szívemnek és lelkemnek annyi darabkája van... Minden országba jut egy-egy kis darabka, ahol csak jártam már. És még mennyi van! Könnyes volt a búcsú... Ott hagytam magamból valamit az út során, de mégis az utazásokkal válok egyre teljesebbé! Köszönöm Svájc! A szívem egyik csücske a tenger, másik csücske a gyönyörű hegyek, akárcsak Heidi-nek. :) 

Heidi és Peter (Forrás: Google)


Jövőre ugyanúgy Veletek, de máshol! Egyszer azonban a Nagy Svájci körútra is szívesen elmegyek. :)

Remélem, kedves Olvasók, tetszett Nektek a bejegyzés, - még ha többnyire képes poszt is ez - és kedvet kaptatok Svájchoz! Kívánom, hogy sikerüljön eljutnotok ebbe a csodálatos országba! :)

*Az írónő szeretné tudni, hogy hova jut el a könyve az olvasók által. :)