2019. január 23., szerda

Vegetáriánus bakonyi

Debrecenben a Gödörben nagyon finom bakonyit főznek. Kb. egy kezemen (de kettő biztos) meg tudom számolni, hogy hányszor ettem, mióta kb. 3 éve felfedeztem. De ez csak azért van, mert többnyire házi kosztot eszek és nem figyelem állandóan a menüt, vagy ha látom se rendelek. Mivel akármilyen finom is rendszerint megfájdul a hasam, mivel nagy valószínűséggel laktózos, fehér lisztes habarással készítik. Persze azért volt már rá példa, hogy elcsábultam és még lesz is, mert azt az ízvilágot itthon nem tudom hozni. De azért néha próbálkozok. Most például egy egészséges, zöldséges verzióval.
Mondjuk a gombát nem szívlelem, ami ugye a bakonyinak az alapja. De rájöttem, hogy ha apróra felvágom és padlizsánnal keverem, valamint valamilyen szószt, mártást is készítek hozzá, akkor könnyedén lecsúszik és nem gondolkodok azon, hogy kipiszkálom a tányér szélére. :)
Néhány kis darab paprika megmentésére is szolgált ez az étel.

Elkészítése

A felaprózott hagymát kevés olajon megdinszteltem, megszórtam piros paprikával. Majd hozzáadtam a felkockázott paprikákat, padlizsánt és gombát. Az egészet alaposan átforgattam és öntöttem alá vizet. Majd csak sóval ízesítettem. Ha szükséges, akkor puhulásig pótoljuk a vizet, de a sótól úgy is fognak a zöldségek is egy kis vizet engedni.
Amikor minden puha, hozzáadtam a tejszínnel és vízzel elkevert Szafi reform magyaros krémes szósz alapport. Pár perc alatt felforrt és el is zártam alatta a tüzet.
Szafi free gluténmentes nokedlivel ettem. Természetesen hagyományos nokedli, vagy más kifőtt tészta is jó hozzá. :)

Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
1 közepes padlizsán
3 db csiperke gomba (kb. 15 dkg)
1 darabka csípős paprika
1 darabka tv paprika
1 darabka kápia paprika
fél piros színű pritamin paprika
fél zöld színű pritamin paprika
1-2 ek. olaj
1-2 kk. piros paprika
só ízlés szerint
víz
30 g Szafi reform magyaros krémes szósz alappor
2 dl tejszín + 1 dl víz a porhoz





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése