2014. április 5., szombat

Húspogácsa mentőakció, vagyis darált húsos rakott krumpli

Hogyan mentsük meg a húspogácsának készülő darált húst, ha szétesett? Mivel nem volt benne elegendő kötőanyag... Utóbb rájöttem, hogy nemcsak a zsemlemorzsa volt kevés, hanem a tojás is kimaradt. :( Szomorú eset. Pedig kedveskedni akartam. És annyira akartam, hogy jó legyen... Na, de majd legközelebb. Debrecenbe kellett aztán vonatoztatni a husit, hogy legyen belőle valami. Vagyis olyan mentőötletem támadt, amihez jól működő sütőrész kellett.

Elkészítése

Most úgy írom, ahogy én "készítettem". A darált húst sóval, borssal, sertés fűszerrel befűszereztem, illetve ízesítettem még mustárral, ketchuppal és késes aprítóval felaprított hagymával. Tettem bele 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsát, majd néhány órára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
Pogácsává formáztam a húst, majd forró olajban elkezdtem sütni... Kicsit nehezen sikerült is megfordítani a pogikat, de kezdtek szétesni szegények. :( Rögtön nem adtam ám fel, próbáltam mindkét oldalát pirosra sütni. Aztán láttam, hogy ebből aztán nem lesz húspogácsa, nemhogy szépséges hamburger. Főleg, hogy 3 pékségben azt mondták, csak rendelésre sütnek hamburgerzsemlét. Már ez is rossz ómen volt. Pedig azt még tudtam volna helyettesíteni máshogy.
Egy szó, mint száz. Ki kellett találni valamit a húsra. A következő jutott eszembe:

A megtisztított krumplit karikára vágtam és sós vízben szinte teljesen puhára főztem. A tejfölt összekevertem kevés tejszínnel, egy tojással és sóval, borssal ízesítettem. Margarinnal kikent jénaiba tettem a krumpli felét, majd rá a hús felét és leöntöttem a tejfölös szósz felével, majd újra megismételtem ezt a sorozatot. Tetejére sajtot reszeltem és 180 fokos sütőben alufóliával lefedve sütöttem 25-30 percig, majd további 10-15 percig alufólia nélkül.

Hozzávalók a húshoz:

40 dkg darált sertéshús
só, bors, sertés fűszer ízlés szerint
2-2 ek. mustár és ketchup
1 vöröshagyma
1-2 ek. zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Hozzávalók a körethez:

50 dkg krumpli
só (krumplihoz, tejfölhöz)
bors (tejfölhöz)
1 tojás
1 kis pohár tejföl
1 dl tejszín
margarin (a kikenéshez)
5-10 dkg sajt



Tipp: A húst kevés olajon formázás nélkül is előpiríthatjuk/párolhatjuk. (Zsemlemorzsa nélkül.)

2 megjegyzés: