2019. március 12., kedd

Tönkölykiflik

Egy újabb adag kifli. De csak egy mini adag. :) Felhasználandó élesztő lapul a hűtőben, így hát sütni kell. Mostanában igyekszem kisebb adagot sütni, mert az tuti, hogy elfogy. Egy-két fő nem eszik hadseregre való mennyiséget, ezért is kell mindig úgy osztani-szorozni, hogy ne süssem túl magam, de azért kevés se legyen. Most 3 kifli sült. De ha gondoljátok, ebből a mennyiségből 4 darabot is süthettek, de akár duplázhatjátok is a hozzávalók mennyiségét. :) Mostanában nagyon szeretek tönkölylisztből sütni. Jobban ízlik a teljes kiőrlésű változata is, mint a sima liszté. És talán megtaláltam a legjobb, illetve számomra eddig legjobban szemléltetett formázást. Most már mindig így fogom csinálni. Ebben a videóban Ti is megnézhetitek. Ha egyszer Budapesten járok, akkor szeretnék majd abba a kézműves pékségbe ellátogatni, amelynek a tulajdonosa a videóban szerepel. 

Elkészítése

Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Majd kissé megolvasztott margarinnal és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Letakarva kb. 45 percig kelesztjük olajjal kikent tálban. Majd 3 egyenlő részre vágjuk a tésztát és lazán gömbölyítjük. Letakarva további 10 percig pihentetjük. Ezután olajjal lekent felületen nagyon vékony háromszög alakúra nyújtjuk, szélesebb végénél feltekerjük és kiflit formázunk. Míg a sütő előmelegszik, 10-15 perc, addig is lefedve pihentetjük a kifliket. Mielőtt beraknánk sülni, vízzel lekenjük. 230 fokon kb. 14 percig sütjük.

Hozzávalók:
140 g tk. tönkölyliszt
45 g sima tönkölyliszt
3 g só
8 g eritrit
15 g élesztő 
110 ml langyos (házi) növényi tej
csipetnyi cukor
14 g kissé megolvasztott margarin




1 megjegyzés:

  1. Szépek lettek a kiflik biztos nagyon finomak is voltak! A videót megnéztem nagyon tetszik köszi hogy megosztottad.

    VálaszTörlés