Felvezetés után jöjjön a recept!
Így készült
A tejet és a vizet kevés sóval meglangyosítottuk, majd kimértük a lisztet. Először a folyadékot öntöttük a kenyérsütő "edényébe", majd beletettük a mézet és rászórtuk a lisztet. Kis árkot készítettünk, amelybe belemorzsoltuk az élesztőt. Ezután beindítottuk a félórás dagasztó programot. Majd egy kicsit átgyúrtuk a tésztát, megformáztuk és belehelyeztük a kenyérsütő jénainkba. Bekentük vízzel és hagytuk kelni kb. 30-40 percig. Majd 200 °C-ra előmelegített sütőben sütöttük kb. 20-25 percig, és további 25-30 percet 150 °C-on. A megsült kenyeret is bekentük vízzel.
(Nem minden műveletet én csináltam, ezért volt egyszerűbb, ha többesszámban írom.)
A recept alapján kelesztés előtt köménymaggal kell megszórni a kenyér tetejét, de mi ezt nem tettük. Egyébként szerintem bármilyen magvakkal meg lehet szórni, úgyis finom és jól néz ki.
Ilyen lett a miénk:
Lengyel rozskenyér |
Hozzávalók:
22 dkg rozsliszt
22 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2 kk. só
2 kk. méz
1,5 dl tej
1,5 dl langyos víz
(1 ek. kömény, vagy bármilyen mag)
ui: Finom lett és jó sűrű. Egy vékonyka szelet elég a reggelihez. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése