Tavasszal az utazás kiállításról sok más újság mellett hoztam egy Horvát Gasztronómia c. újságot. Egyből nem is néztem nagyon bele, csak később pakolgatásnál került elő. Megláttam a címlapján egy guszta sütifélét. Egyből felütöttem az újságot, kutatva a recept után. Sajnos, a recept nem volt benne. Csak egy kép és hogy a visi lepény egy hagyományos étel Vis-szigetéről, amely egy paradicsommal, hagymával töltött kenyér, de kerülhet bele sós szardella is. Aztán elkezdtem keresgélni a neten és horvát receptet találtam. Igénybe vettem google barátomat, aki szíves-örömest lefordította nekem. :) Így készülhetett el a visi lepény.
Anya dolgozott, ezért magam próbálkoztam a sütéssel. Újabb gyakorlás a tésztanyújtásra. Legközelebb vékonyabbra kell nyújtani - ez az egyik tanulság. A másik, hogy több töltelék is mehet bele.
Szerintem ez nagyon jó reggelire, uzsonnára, akár egy könnyed vacsorának is megfelel, vagy vendégvárónak is jó.
Így készült
A hozzávalókat kenyérsütőgépbe beletettem és fél óra alatt megdagasztotta. Majd egy kicsit átgyúrtam a tésztát és kelesztőtálba tettem kb. 40 percre. Ezután ismét átgyúrtam egy kicsit, kinyújtottam és margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe helyeztem. Megszurkáltam villával több helyen. A tészta egyik felébe tettem a hagymás-paradicsomos tölteléket (lyukacsos, szűrőkanállal, hogy a leve kimaradjon), úgy hogy a szélén kb. 2-3 cm maradjon szabadon. Majd ráhajtottam a
másik felét. A széleit behajtottam, összenyomkodtam. Majd ismét megszurkáltam a tésztát (a széleit is) villával. 200 °C-os sütőben kb. 30-35 percig sütöttem.
Töltelék: kevés margarinon aranysárgára pirítottam a vöröshagymát, majd felöntöttem kb. fél deci vízzel és hozzáadtam a paradicsomot, 5-10 percig főztem tovább. Sóval és borssal ízesítettem.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg fehérliszt
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
1 ek. olívaolaj
1 mk. rozmaring
1 mk. bazsalikom
3 dl víz (2-2,5 dl is elég)
(A fűszerekből többet is vehetünk. Az eredeti receptben kakukkfű is van, de az nem volt itthon.)
Töltelékhez:
1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
2 nagyobb paradicsom, apróra vágva
margarin (vagy más zsiradék)
0,5 dl víz
só, bors, ízlés szerint
Szerintem megtölthetjük szinte bármivel. Legközelebb lehet, padlizsán krémmel töltöm meg, vagy sonkával. :)
Megsúgom, hogy a lánykori vezetéknevem pont ez! Külön örülök, hogy egy ilyen, az ízlésemhez közelálló dolog kapta rólam a nevét! Jó, hogy megjelöltél, így legalább én is rád bukkantam! Vittem a receptet, ha nem baj! :D
VálaszTörlésJó név, tetszik. :) Nem gond, biztos, jobban sikerül a Tiéd. (Remélem, nem gond a tegezés.) Majd én is böngészek Nálad, sok finomságot láttam. :)
VálaszTörlés