2012. március 1., csütörtök

Fekete szedres, tejes pite

Tegnap Anyával sütöttük ezt a sütit. Egyikőnk sem édesszájú, de mindkettőnknél nyerő volt. :) A tészta receptje a Kiskegyed konyhája receptújságból való. Ott baracklekvárt ajánlanak tálaláshoz, mi fekete szederrel gazdagítottuk a tésztát. :) Finom, savanykás ízt adott neki. A szedret Mamáék kertjében szedtük még tavaly és lefagyasztottuk. Hála nem bolti, mirelit szedret kellett használni. :)

Elkészítése

A tojássárgákat simára keverjük az olvasztott vajjal, vaníliás cukorral, cukorral és egy csipet sóval, valamint a felváltva, adagolva hozzáadott liszttel és tejjel. Végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfeherjét. A masszát egy vajjal/margarinnal kikent, lisztezett sütőformába öntjük. (Nem tudom, a miénk pontosan mekkora, de kerek és kb. 28-30 cm átmérőjű.) A tetejét kirakjuk szederrel (vagy bármilyen más gyümölccsel). 180 °-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A tetejére porcukrot szórhatunk.

Hozzávalók:
5 tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
30 dkg liszt + a tepsihez
5 dl tej
10 dkg cukor
fekete szeder (amennyivel ki lehet rakni a tetejét)




5 megjegyzés: