2019. február 7., csütörtök

Burgonyás tönkölykenyér

... tojáslepénnyel és hummusszal. :) Néha egy picit fel kell dobni a reggelit, kicsit máshogy kell tálalni, és akkor már jobban is indul a nap. Bár az én napom kávéval indul... De a reggeli sem mellékes, sőt nagyon is jól megalapozza a napot. 
Az új sütő felavatására először kenyeret sütöttem benne, a túrós béles volt a második felvonás. Sőt, ezzel a kenyérrel először próbáltam ki, hogy milyen is a burgonyás kenyér. Maradjunk annyiban, hogy nem utoljára készítettem vele kenyeret. :)
Egy kicsit még csiszolhatnék valamit a recepten, de a végeredmény jó állagú, jól szeletelhető, nem morzsálódó, puha kenyér lett. Lehet, minden burgonyás kenyér olyan lágy sütés előtt, mint az enyém volt? Vagy a fehér tönkölyliszt miatt (is) volt ilyen, és én többnyire teljes kiőrlésű lisztekhez vagyok szokva, amiből elég masszív a kenyértészta? Na, mindegy. Mivel a végén jó sült ki belőle, felteszem a receptet. :)

Elkészítése

Szokás szerint a kenyérsütő üstjébe pakoltam a hozzávalókat, alulra a nedves, felülre a száraz hozzávalókat. Pontosabban az áttört krumpli is alulra ment. Miután a gép bedagasztotta, ügyeskedve meghajtogattam, megformáztam a tésztát és beletettem margarinnal kikent, liszttel megszórt jénaiba.  Lekentem vízzel. Fóliával és ruhával letakartam, és kelesztettem kb. 1 óráig. 30 perc után is lekentem vízzel. 210 fokos előmelegített sütőbe tettem, és 15 perc elteltével megkentem vízzel, majd lecsökkentettem a hőfokot 190 fokra és így sült még 30 percig.
Egy kicsit lapos lett, de majd rádolgozok még erre a kenyérre. Viszont így is szívesen fogyasztjuk. :)

Hozzávalók:
330 g fehér tönkölyliszt
közepes főtt burgonya, áttörve
30 g olvasztott margarin
1 tk. só
15 g élesztő
1,5 dl víz

+ liszt, margarin a formához/jénaihoz
+víz lekenni

Tölteléknek 2 felvert tojást ízesítettem sóval, borssal, natúr delikáttal és pici olajjal serpenyőben mindkét oldalát megsütöttem. Megkentem a kenyeret hummusszal, ebbe tettem a tojáslepényből is. 
A képen látható mennyiségből csak a szendvicsek felét és a külön tojást ettem meg egyszerre, a másik két szendvicske jó volt uzsira. :)




2 megjegyzés:

  1. Nagyon beindultál a próbasütéssel , finom lehet a kenyérkéd:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan élethelyzetben vagyok, hogy több időm van ilyenre. Ezzel is próbálom elűzni a szomorúságom, hogy valami hasznosat csináljak.

      Törlés