2019. február 1., péntek

Ticinoi kenyér

Sokféle kenyeret, kiflit, zsemlét pékárut igyekszem kipróbálni, hogy melyik milyen ízű. Sokszor csak magam kombinálom a liszteket, mert nagyjából már tudom, mennyi liszt mennyi folyadékkal áll össze, és mennyi élesztővel kel meg. De azért persze a legbiztonságosabb olyat sütni, amit már más valaki is megsütött. Ha ez a más valaki pedig Limara, akkor a sikeres sütés szinte elkerülhetetlen. :) 
A 2. könyvéből választottam a ticinoi kenyeret. Annyit változtattam rajta, hogy más lisztet használtam, illetve tej helyett is víz került bele. Az egészség érdekében történt a lisztcsere, és nincs most otthon kenyérlisztem. Pontosabban valami hasonló azért van. Kaptam "házi" lisztet ajándékba, ami azért annyira nem is fehér és nem is annyira finom őrlésű, mint a bolti párja. Szóval szerintem akár kenyérlisztként is simán megállja  a helyét. :)
Fél adagból sütöttem, de így is rengetegnek tűnt számomra. :)

Az elkészítését a könyvben leírtak szerint hajtottam végre. 

Öregtésztát a kapott "házi" liszttel kevertem be, és lefedve 10 órán át állni hagytam. 
Minden hozzávalót az öregtésztával együtt kenyérsütő üstjébe pakoltam és bedagasztottam. Majd lefedve 30 percig kelesztettem.
6 részre vágtam a tésztát, gömbölyítettem és letakarva 10 percig pihentettem. Majd újra gömbölyítettem és görgettem a gyúródeszkán, mert így kapnak kicsit hosszúkás alakot. Tepsire téve, letakarva további 50 percet kelesztettem. Majd megpróbáltam pengével bemetszeni a tetejét, és 230 fokos előmelegített sütőbe tettem, amibe előtte helyeztem egy mélyebb tepsiben egy adag vizet. 10 perc után levettem a hőmérsékletet 200 fokra, és 30 percig sütöttem még úgy, hogy félidőnél kivettem a vizet.
Elég jól összesültek a kenyérkék. Az öregtésztához kellett volna kenyérliszt, egyébként finomliszt. Az enyém is finom lett, bár egy picit tömörebb a tészta. :)

Hozzávalók nálam:

Öregtésztához:
40 ml víz
icipici élesztő
6 dkg "házi" liszt

Tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. só
összes öregtészta
2,5 dkg vaj
1,5 dl víz
5 g friss élesztő

Limara blogján is szerepel zsemlekenyér recept, nemcsak a könyvben, de akkor még kicsit más hozzávalókkal. IDE kattintva találjátok meg.






Ticino egy svájci kanton. Egyik legnagyobb városa Lugano, ahol lassan 3 éve én is jártam. :) Csodálatos, mint minden svájci város. A Lugano-i tavon is hajókáztunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése