2016. június 20., hétfő

Hajdinagombócos vargányaleves (Őrségi típusú étel)

4 éve ismerkedtem meg a hajdinával, amikor az Őrségben jártunk. Ugyanígy a vargányával is. Szívesen visszamennék az Őrségbe, Zalalövőre a Dedesi Vendégházba, ahol akkor megszálltunk és szívesen kanalaznám Marika néni hajdinás vargányalevesét. :) De azért ha választhatok, akkor új helyre utazok és itthon elkészítem a saját levesem. Ami persze sosem lesz olyan, mint Marika nénié, de azért egy kicsit nosztalgiázok evés közben. Egyszerűen megőrülök a hajdina ízéért és illatáért. :)
Most hajdinalisztet használtam hajdina helyett. Úgy tudom, hogy ez gluténmentes. Bár fehér lisztből készült rántás került rá, de persze azt is lehet helyettesíteni mással.

Elkészítése

A megtisztított répát kis kockákra vágjuk és a vargányával együtt feltesszük főni. Ha forr, akkor sóval, borssal, delikáttal ízesítjük és beletesszük a hajdinagombócokat. (A hajdinalisztet tojással összekeverjük és gombócokat formázunk. Nekem nem állt teljesen össze homogén tésztává, és a levesben is picit széttört. Lehet, hogy sok lett a liszt, de egyébként nagyon finom.)
Az egészet puhára főzzük és paprikás rántással berántjuk, majd még néhány percig forraljuk.

Hozzávalók:
1-2 répa
1 tojás
3-4 dkg vargánya (mi a piacon vettünk szárított vargányát, eladagoztuk és lefagyasztottuk)
3-4 ek. hajdinaliszt
só, bors, delikát
rántás

Fejjel lefele... miért is ne?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése