2017. április 17., hétfő

Kakaós kalács

Első kalácsom. Húsvét előtt egy héttel megszállt az ihlet, hogy én kalácsot szeretnék sütni. Nem is hagytam elveszni ezt a lehetőséget, hamar bele is vágtam. :)
Hát a fonást még gyakorolni kell... De lesz ez majd jobb is. Kakaós-narancsos kalácsot készítettem. Nem csak a kakaópor narancsos, hanem a tésztába is került egy kis narancs.

Elkészítése

A szokásos módon én a kenyérsütő üstjébe pakoltam a hozzávalókat, és rábíztam a dagasztást. Majd fél-3/4 órán át letakarva kelesztettem.
A megkelt tésztát kétfelé vettem, picit még átgyúrtam és kinyújtottam. Pici olajjal lekentem, xilittel elkevert narancsos Duel kakaóporral megszórtam, majd feltekertem. Kicsit húztam, csavartam is a rúdon. Ugyanezt megcsináltam a másik rúdból is. Keresztbe tettem őket egymásra és megpróbálkoztam a 2 szálas fonással... Most nem találom, honnan is néztem a mintát, de már az elején elvesztettem a fonalat. :) Így a lépéseket én nem is prezentálom képekkel.
A tésztához tett felvert tojásból kivettem 2 evőkanálnyit, egy pici tejszínnel elkevertem és ezzel kentem meg a kalácsot.
180 fokos előmelegített sütőben, margarinnal kikent, lisztezett tepsiben kb. 30 percig sütöttem, majd 5 percig 160 fokon és további 10 percig már csak alsó sütéssel.

Hozzávalók:
1/3 élesztő (42 g-ból)
18 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg fehér liszt
1 kk. cukor 
1 tojás
2-3 dkg olvasztott margarin
3 ek. narancspüré (kifacsart narancsból, kb. 50 ml)
50 ml tejszín
1 dl víz
2-3 ek. xilit és kakaópor keveréke 
pici olaj a tészta kenéséhez






2 megjegyzés: