2012. november 4., vasárnap

"Őrségi" almás süti

Ez a tortácska nevével ellentétben nem őrségi recept alapján készült. Őrségi kirándulásunkon vásárolt cserépedényben sütöttük. Kifejezetten almás lepények/torták/sütemények sütésére van ez a tál. Nagyon jó volt az a kirándulás, szívesen emlékszünk vissza rá, ezért is neveztem így el ezt a sütit. :) 
A kirándulásról itt, itt, itt és itt olvashattok. Természetesen ízekről és utazásról is szó esik. :)
Egyébként Stahl legújabb Recept & rejtvény magazinjából van a recept, de nem egészen úgy készítettük el, ahogy ott írja. Stahl Judit a Spanyol kulinária c. könyvből kölcsönözte ezt a receptet, tarta de manzanas az eredeti neve. Remélem, nem bánjátok, hogy idézőjelesen más nevet adtam ennek a finom desszertnek. :)

Elkészítése

A lisztben elmorzsoljuk a hideg, felkockázott margarint. Belekeverjük a cukrot, majd a tojásokkal összekeverjük. (Elvileg 1 tojás kellett volna, de kettővel állt jól össze a tészta.)
Tésztát gyúrunk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és tortaformába helyezzük úgy, hogy a forma falára is odahúzzuk a tésztát. Alját villával megszurkáljuk.
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és vékonyan felszeleteljük.
Az almaszeleteket rétegesen a tésztára rakjuk úgy, hogy minden réteget megszórunk fahéjjal. A legfelső almaréteget citromlével meglocsoljuk, és arra szórjuk a fahéjat.
200 °C-os előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd további kb. 10 percig 250 °C-on. (Ez persze függ a sütőforma vastagságától, anyagától is.)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg margarin
75 dkg alma
1 citrom leve
fahéj
margarin (a forma kikenéséhez)
liszt (nyújtáshoz, formához)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése