2013. szeptember 20., péntek

Savanyú krumplifőzelék zabpelyhes cukkinilepénnyel

Már 1-2 hete azon törpölök, hogy ennék egy kis krumplifőzeléket. De nem rántásost, hanem savanyú, tejfölöst. Mivel múltkor sikerült bevásárolnom krumpliból, így nem is volt gond, hogy miből készítsem el. :)
Volt még 2 nagyobb cukkinim is. Először gondolkodtam cukkinis lasagne-n... De aztán elvetettem az ötletet. Viszont kitaláltam, hogy lesz akkor cukkinilepény, vagy lepcsánka, ha úgy jobban tetszik. :) Sőt, zabpelyhes!

Savanyú krumplifőzelék elkészítése

A krumplit félbe, majd karikákra vágom. Felteszem annyi vízben főni, ami ellepi. Amikor felforr, ízesítem sóval, borssal, babérlevéllel. Ha megpuhult a krumpli tejfölös-lisztes habarást teszek rá (a paprikás lisztet simára keverem a tejföllel, és a főzelékből kivett kis lével), ízesítem kevés ecettel és felforralom.

Hozzávalók kb. 3-4 adaghoz:
4 nagyobb krumpli
6-7 dl víz
só, bors
1-2 babérlevél
1 dl tejföl
1 ek. liszt
1 kk. piros fűszerpaprika
1/2 ek. ecet (8%-os)

(Legközelebb lehet több lisztet, vagy kevesebb vizet használok, mert nem lett túl sűrű a főzelék.)

Zabpelyhes cukkinilepény elkészítése

A cukkini végeit levágom, megmosom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Sózom, és állni hagyom 20-30 percet. Majd kinyomkodom, borsozom, chilizem, aprózott fokhagymát teszek hozzá. Liszttel, tojással, zabpehellyel összekeverem. Forró olajba egy nagyobb evőkanálnyi mennyiséget teszek, "kilapítom", és mindkét oldalán megsütöm.

Hozzávalók 3-4 adaghoz:
2 nagyobb cukkini
só, bors
1 nagyobb csipet darált chili
2 gerezd fokhagyma
3 ek. liszt
1 tojás
4-5 ek. apró zabpehely
2-2,5 dl olaj

(Sajnos az esti fények nem a legjobbak a lakásban...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése