2019. március 4., hétfő

Köleskása

avagy amikor kölesgombócot készítenél életedben először, de nem jön össze. Ám Te mégis alkotni szeretnél és semmiképpen nem kidobni az ételt. 

A történet ott kezdődik, hogy több helyen találkoztam már kölesgombóccal. Ráadásul vegán kölesgombóccal is, a túrógombóc helyettesítésére. Na, mondom, ezt nekem is ki kell próbálni egyszer. 
Majd készült nálam növényi tej, és a megmaradt szűrleményre is ki kellett találni valamit. Én nagy kreatívan eldöntöttem, hogy belekeverem a kölesgombiba. Igen ám... de hiába olvasgattam egyik receptet, meg másikat, a kölest csak nem sikerült úgy megfőznöm, hogy abból gombócok legyenek. Na, de hogy is szokták mondani? Maga kárán tanul az ember. Vagy ahogy Anya szokta mondani: nincsen olyan kár, amiben haszon ne lenne. Hála itt azért nagy kár nem keletkezett. Sőt. Csak az arányokat kell jobban eltalálni. 

Általában a jól sikerült recepteket prezentálja az ember. De én most azért szeretném megosztani Veletek ezt, hogy ne ijedjetek meg, ha valami elsőre nem úgy sikerül, ahogy szerettétek volna. Kreatívnak kell lenni, és menteni a menthetőt. :) Persze, akadnak olyan esetek, amikor tényleg nem sikerül valami, de akkor is biztos tanultunk valamit, és legközelebb ügyesebben készítjük el.

Utólag azt mondom, hogy a tejbe rizs jó alternatívája lett ez az étel. :)

Elkészítése

Az alaposan átmosott kölest feltettem főni. Kavargattam, szépen elkezdett forrni... Alig jöttem el picit a tűzhelytől, máris elfőtte a vizet. Úgy gondoltam, hogy nem lehet még elég puha, ezért öntöttem még rá vizet... Eritrittel ízesítettem, és amikor elkezdett rotyogni, Szafi Free zabdarát tettem bele, majd öntöttem még rá a növényi tejből is. Ekkor már sejtettem, hogy ebből nem lesz gombóc, mert eléggé szétfőtt a köles... A végén beletettem a tejkészítésből megmaradt szűrleményt, és néhány percig állandó kavargatás mellett még forraltam.
Kakaóval megszórva és kivivel tálaltam.

Hozzávalók:
50 g köles
20 g Szafi Free zabdara/zabgríz
100 g szűrlemény (kókuszreszelék, kesudió, madula keveréke)
2 dl + 2 dl víz + 1 dl házi készítésű növényi tej
2 ek. eritrit

+ tetejére kakaópor, kivi

Ha tejbe rizs vagy gríz mintájára akartam volna készíteni, akkor tuti, nem sikerül. De a véletlen mégis egy finom uzsonnát szült. :)




2 megjegyzés:

  1. Kölessel eddig még nem dolgoztam, de jól megoldottad finom lehetett! Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én anno a tejkészítő miatt vásároltam egy kisebb csomaggal, de a kölestej nem lett a kedvencem. Így máshoz kell felhasználni. :) De szerintem nem lesz állandó lakója a spájzomnak. Bár nem rossz, csak más az ízlésem.

      Törlés