2011. november 30., szerda

Oregánós tortilla fetakrémmel

Tegnap körbenéztem itthon az adventi vásáron, ahol különböző lepényeket árulnak (más finomságok mellett). Csak fél szemmel figyeltem az árakat, de elmondhatom, hogy nem olcsó. Bár ez teljesen nem zárja ki, hogy egyszer megkóstolok valami finomságot. Főleg, hogy a nagy nézelődésem közepette az eladó srác megkínált egy falat husival, ami a lepény egyik tölteléke. Nagyon meglepődtem, amikor nyújtotta felém a kis műanyag villát, rajta egy husival. Megköszöntem, megdicsértem. :)
Alapból zsíros kenyeret kerestem. Tavaly és az előtt is többször ettünk a vásárban, meleg teával. Nem mintha itthon nem lehetne enni, de a vásárinak olyan más a feelingje. :) Na, és 200-300 Ft-ból jól is lehet lakni. De sajnos most nem árultak zsíros kenyeret. :( 
A lényeg, hogy megkívántam a lepényt. :) Gondoltam, jó lenne sütni itthon és valami szalonnás, tejfölös, hagymás tölteléket készíteni hozzá. Aztán kivettünk a fagyóból egy csirkemellet. Barátom azt mondta, hogy csináljak gyrost. Mondtam, hogy ha majd itt lesz, akkor az is készül. :) Aztán eszembe jutott, hogy van itthon feta sajt, lehetne belőle valamilyen krémet, öntetet a husihoz. De milyen köret is illik hozzá? Aztán úgy döntöttem, hogy sütök tortilla tésztát. :)
A nem is olyan régen vásárolt "forgós-görgős" nyújtófám technikájára kezdek rájönni és magamhoz képest jól kinyújtottam a tésztát. Ez volt az első tortilla-sütésem a gáztűzhelyen. Először kicsit aggódtam, de szerencsére nem volt sem tűz, sem bűz. :) Időben megfordítottam a tésztát és időben kicsúsztattam a serpenyőből.

A tortillatészta elkészítése

A lisztet összekeverjük a sütőporral, oregánófűszerrel majd elmorzsoljuk benne a margarint (vagy más zsiradékot). Langyos vízben feloldjuk a sót és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Tésztát gyúrunk belőle, majd egy picit pihentetjük. Kicsit hosszúkásra formázzuk a tésztát, kb. 8-10 darabra vágjuk, amiből golyókat formázunk. Majd a golyókat is pihentetjük kb. 10 percig. Ezután kinyújtjuk őket, és palacsintasütőben zsiradék hozzáadása nélkül kisütjük. Egy-egy oldalukat kb. 1 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta elkezd hólyagosodni. Minden lapot alufólia alá teszünk, hogy ne száradjanak meg. Nekem 8 lap lett.

Hozzávalók
30-35 dkg búzaliszt (+ a nyújtáshoz)
1,5-2 dl víz
1 tk. só
fél tk. sütőpor
5 dkg margarin
1 tk. oregánó

Fetakrém elkészítése

Emlékeim szerint először Görögországban ettem feta sajtot. Hát igen, az az igazi. :) Azóta itthon is vettünk már, persze csak olcsóbb változatot. Remélem, azért még lesz alkalmam enni igazi görög salátát, igazi fetával. :)
Fetakrémet még sosem készítettem. Ez az első. Szerintem máskor is fogok csinálni. :) Majd pirítóssal is kipróbálom.
Tehát, akkor a készítés: A sajtot és fokhagyma gerezdet apró darabokra vágom. Hozzáadom a natúr joghurtot, főzőtejszínt, tárkony ecetet, olívaolajat, citromlevet; sóval, borssal és csipetnyi  oregánóval ízesítem. Majd ezeket botmixerrel pürésítem. Krémes állagú lett.

Hozzávalók
15-20 dkg feta sajt
1 gerezd fokhagyma
fél pohár natúr joghurt
1 dl tejszín
só, bors (ízlés szerint)
csipetnyi oregánó
1 ek. olívaolaj
1 tk. tárkony ecet
1 tk. citromlé

Csirkemellet sütöttem még tölteléknek: Mexikói fűszerben pácolt, apróra darabolt csirkemellet kevés olívaolajon megsütöttem a szülinapra kapott tefal serpenyőben. :) Itt szeretném megdicsérni a tefalt. Nem égett le a hús, és nagyon gyorsan finomra megsült. Élvezet a Tefal Enjoy serpenyőben sütni. :)

A tésztába került még sajt, paradicsom és uborka. :)

Természetesen megtöltve, feltekerve ettem :)



2 megjegyzés: