2011. december 27., kedd

Savanyú káposztás-gombás lecsó

Nekem ez a No. 1 a karácsonyi menük közül. :) Ezt köretként töltött pulykához és sült kacsacombhoz szolgáltuk fel. Szeretem a lecsót, szeretem a savanyú káposztát, a gomba nem a kedvencem, de akkor sem volt kétséges, hogy nyerő lesz nálam ez a köret. :) Szerencsére bármikor el lehet készíteni, úgyhogy hamarosan készítek megint. :) Szintén az Ízek és érzések egyik receptje alapján készült.

Elkészítése

Először is csinálunk egy lecsós alapot. Ahány ház, annyi szokás, de azért leírom, hogy az alap lecsót, - amit egyébként annyira szeretek nyáron, főként a szaftba mártogatni a friss puha kenyeret - hogy készítem. Kevés margarinon aranysárgára pirítok 1-2 vörös hagymát, megszórom piros paprikával, majd felöntöm vízzel, hogy nehogy leégjen. Ezután ráteszem a feldarabolt paprikát és paradicsomot és együtt párolom őket. Ha szaftosabbra akarom, akkor annak megfelelően több vizet öntök alá. Kb. fedje a zöldségeket. Sóval, borssal, delikáttal ízesítem, teszek bele csípős és csemege piros aranyat, valamint öntök rá egy kevés házi paradicsomlevet (ha van itthon).
Most akkor jöjjön a "felturbózott" változat: Miután a zöldségek megpuhultak, rátesszük a gombát. (Most üvegest használtunk.) Tovább párolom, majd kb. 5-10 perc után ráteszem a savanyú apró káposztát, amivel még további 5-10 percig párolom. Majd tejfölben elkeverek 2 evőkanál rozslisztet, pici hideg vizet adok hozzá és behabarom vele a lecsót.
Külön erről a köretről nem sikerült jó képet csinálnom, de azért megmutatom. Még most is összefut a nyál a számban. :) Milyen jó dolog, hogy néhány egyszerű hozzávalóból a megszokottól eltérő köretet lehet készíteni. :)


Hozzávalók:
1 fej vörös hagyma
3 paprika
6 kisebb paradicsom
fél kg savanyú aprókáposzta
kis üveg gomba
2-3 tk. piros paprika
só, bors, delikát
fél-1 dl házi paradicsomlé
1-1 tk. csípős és csemege piros arany

4 megjegyzés:

  1. Szerintem is ez volt a legfinomabb, de csak mert nem volt sajtos tarja. :)

    VálaszTörlés
  2. Lesz majd sajtos tarja is. Nehogy kis csikód legyen. ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki:) Mi káposztás lecsót szoktunk enni, de sima édeskáposztával. A lányom kért lecsót karácsonyra, de most a napokban készítek is, elég volt a sok nehéz ételből.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. :) Régebben én is hallottam már káposztás lecsóról. De csak elképedve néztem. Talán egyszer édessel is kipróbálom. :)
    Mi még csütörtökön is névnapi vacsorát tartunk. Már tervezem, mi legyen. Azért igyekszem könnyebb ételeket kitalálni. :)

    VálaszTörlés