2013. május 1., szerda

Május 1. - Gyula és Szarvas

Végre, kirándultunk. :) Bár ez még nem az a kirándulás volt, amit én pár hete a zsigereimben érzek... Valahogy megcsapott a nyaralás szele. Közel érzem a nyarat és valódi nyaralásra, pihenésre vágyom már. Bár hetente vonatozok oda-vissza, de ez mégsem az az utazás, amit már annyira várok. 
A mai volt az első kirándulásunk idén. Bár múltkor voltam Hódmezővásárhelyen, de annak mégis csak volt egy kis munkahelyi íze is. A mainak nem. :) És remélem, a nyár is eljön gyorsan, és lesz lehetőségem egy jó kis kirándulásra, nyaralásra. :)
Ma Gyulára mentünk át, és egy picit Szarvason is körbenéztünk. Gyula kb. 60 km-re található Szarvastól, viszonylag hamar oda értünk. Mármint az út Szarvastól Gyuláig nem volt sok... Debrecenből jönni azért nem olyan rövid. 
Dél körül érkeztünk meg. A Százéves Cukrászda közelében parkoltunk le ingyenesen, és éttermet kezdtünk el keresni. Sajnos, az interneten kinézett Kisködmön Étteremnek se híre, se hamva nem volt. Bár gyanús volt, hogy alig lehet róla valamit találni a világhálón... De bíztam benne, hogy azért még megvan. Jó kis kemence volt benne, és magyaros jellegű ételeket lehetett enni. Szívesen kóstolok meg újdonságokat is, de most jól jött volna egy kis hagyományos íz, hagyományos hangulattal. A Kisködmön helyén valamikor egy indonéz étterem nyílt, de már ott is zárt kapukat lehetett látni. 
Így tovább sétáltunk, nézelődtünk és a Sörpince nevű étteremre esett a választásunk. Jó döntés volt. Én ma már nem fogok enni... :) Na, jó. Egy falatka sajt le fog csúszni talán. De most, amikor írom ezt a bejegyzést (délután 3/4 6 körül) egy cseppet sem érzem magam éhesnek. 
Gyors volt a kiszolgálás, és finom ételeket kaptunk. Kritikaként esetleg annyit említenék, hogy a pincér nem kérdezte meg, hogy kérünk-e kávét vagy desszertet, vagy más üdítőt az ebéd elfogyasztása után. De annyi baj legyen, mert az édesség utáni vágyunkat csillapítottuk a Százéves Cukrászdában. :)
Rendeltünk egy kétszemélyes Pince tálat - így a holnapi ebéd is megvan. Én pedig - lehet csodálkozni - töltött káposztát kértem. Vagyis töltött káposzta kolbásszal cipóban. Amik úgymond tetszettek még, azokat bárhol tudok enni, vagy itthon is el tudom készíteni. De ennél az ételnél vonzó volt, hogy cipóban van. És nagyon finom volt a savanyú káposzta a két töltelék mellett. A hús is finom volt, bár szerintem mi paprikásabbra szoktuk csinálni.
A tálon is volt mindenféle hús vegyes körettel. Szóval bőséges volt. 
Ebéd után elsétáltunk a várhoz. Nem mentünk be, csak körbesétáltunk. A vártövében majális volt. Éppen az Irigy Hónaljmirigy egy része utánozta Bye Alexet és Fluor Tomit. Jópofák voltak.
Volt egy kisebb kirakodó vásár is, bár nem túl nagy kínálattal. De a pöttyös tányérkámnak megkaptam a barátját. Így most már párban vannak. Párosan szép az élet, nem? :) 
Ittunk áfonyás és epres jégkását. Bár olyan szomjas voltam, hogy csak úgy ittam, és nem fotóztam le. Igaz, elég friss volt, nem volt még elég "kásás", de hűsítő, finom volt. :)
Várazás után visszabattyogtunk a Százéves Cukrászdába. Kaptunk egy szórólapot, amin történeti leírás van. De az Anyánál maradt... Így én most csak képeket fogok mutatni. Fagyit és egy lime pitét rendeltünk. A pitét kértem én, de a fagyit is megkóstoltam. Nem vagyok fagyirajongó, de az az egy-két kanál/nyalat finom volt. Érzett, hogy nem vizezett fagyi. A lime pite pedig a mai nap gasztronómiai csúcsélménye volt. Sőt akár azt is mondhatom, hogy ebben az évben eddig ez volt a legfinomabb, amit valahol máshol ettem, és nem otthon. :) 
Nem vagyok nagy sütigyáros, így nem tudom leírni, hogy miből is lehetett a sütemény, de mmmm... nyamm... :) A tetején lévő kis eperfalat is nagyon finom volt, és a töltelék... Hát valami isteni. 
Azt kell mondanom, hogy megérte mind az étterembe, mind a cukrászdába bemenni. Ha Gyulán jártok, akkor próbáljátok ki mindkét vendéglátó egységet. De a cukrászdát mindenképpen. :)
Gyuláról visszajöttünk Szarvasra. Kimentünk az Anna-ligetbe a munkahelyemre. Sétáltunk kicsit a parkban, a Látogatóközpontban pedig megnéztük a teknősöket.
Aztán lementünk a vízi színpadhoz, és az Erzsébet-ligetben is megnéztük a kipakolást. Bár ezekről fényképet most nem készítettem, mert már Szarvasról írtam a blogban: ITT és ITT.
A Százéves Cukrászdáról pedig ide kattintva találtok leírást.
Az étteremben a kinti részen foglaltunk helyet. De a bentit is megnéztük, ott jó hűvös volt. A cukrászdában is vannak kinti ülőhelyek és bent is le lehet ülni. Mi a szép kanapés helyiségben nassoltunk. Van még egy kis múzeumrész is a cukrászdán belül, ahol régi cukrászati kellékek vannak kiállítva.Sörpince Vendéglő étlap


Sörpince Vendéglő, Gyula

Káposztasaláta

Pince tál

Töltött káposzta kolbásszal cipóban

Before

AfterSzázéves Cukrászda, Gyula

Gyulai VárKi szeretne főzőversenyre menni? :)


Lime Pite
Nyuszi és muffinforma?!2 megjegyzés:

  1. Szia! Most találtam Rád, elidőztem kicsit nálad. Tetszik a blogod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek. Örülök, hogy tetszik a blog. :) Én is megnézem majd a Tiéd.

      Törlés