2019. január 27., vasárnap

Sütőtökös chiapuding

Életem első chiapudingja és az odavezető út... :)

Rengeteg helyen láttam már chiapudingot, de visszatarthatatlan vonzalmat ezidáig nem éreztem iránta. Csináltam egy kisebb spájz leltárt, és mivel van egy teljes zacskó chiamagom, illetve egy bontott, amiben már alig van, úgy gondoltam, eljött az én időm. Kérdezhetitek, hogy minek nekem ennyi chiamag, és mi lett a bontott zacskóval? Házi növényi tejbe került és pékáruba. Na, de most nálam is elkészült az a bizonyos chiapuding. :) A sütőtökös krémmel eredetileg más tervem volt... De ami késik, nem múlik. 

Fura állagú ez a puding, de igyekeztem szép fotót készíteni. Addig nem szoktam megosztani receptet, amíg le nem csekkolom, hogy tényleg finom-e az elkészített étel. És mivel ez tényleg finom, ezért megosztom Veletek is, de úgy gondolom, hogy a kis konyhai kínlódásokat, baklövéseket, helyesebben mondva tapasztalatszerzéseket sem kell eltitkolni. :) A puding rész kb. 2-3 főre elegendő, a krém rész 1 fős... A chiamagokat először nem tudtam belőni, hogy mekkora is lesz a végén, a krémnél tudtam, hogy nem sok, de abból is tesztverzió készült. De most az általam használt mennyiségeket fogom leírni a hozzávalóknál. 
A krémet először késes aprítóban akartam elkészíteni, de mivel nem nagy a mennyiség, így állandóan az edény szélére küldte a penge az anyagot, és nem akarta krémesre zúzni. Ezért aztán botmixerrel segítettem rá. De ha máskor nagyobb mennyiséget csinálok, akkor viszi az aprító kése is.
Egy kis pohár desszerthez képest jó sok mosatlant gyártottam a végére... De hát a jó pap is holtig tanul. :)

Elkészítés

Vizet melegítettem, majd elkevertem benne egy kevés eritritet. Miután kihűlt, beletettem a chiamagot, és jól átforgattam benne. Beraktam a hűtőbe. Én dél körül tettem be, és másnap kora délelőtt vettem ki. De valahol azt olvastam, hogy 1 óra ázás is elég, máshol 1 éjszaka. Nekem most így jött ki a lépés. Este még megkavargattam, és csekkoltam, mennyire zselésedik.

A krémhez az éjszakára beáztatott kesudiót a megsült sütőtökkel, fűszerekkel és pici mandulatejjel pürésítettem.

Tapasztalatszerzéshez tartozik még, hogy ezt most nem sikerült rétegesen elhelyeznem a pohárban, mert a második réteg chiamag beterítette az első réteg krémet. De oda direkt kevesebbet is tettem, mivel tudtam, hogy nincs belőle sok, hogy a tetejére mindenképpen maradjon. Szóval ezen még egy picit dolgozni kell legközelebb.
Nálam így lettek volna a rétegek: chiamag, krém, pici zabpehely, chiamag, krém, granola.

A krém tetejére Hester's Life csokis granolát szórtam.

Hozzávalók:
250 ml víz
1 ek. eritrit (Legközelebb szerintem 2 lesz.)
2,5 ek. chiamag
50 g sütőtök
25 g kesudió
1-1 csipet szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kardamom
1 ek. mandulatej
csokis granola
aprószemű zabpehely

Nekem egész nagy pohárral lett. Egyszerre nem is bírtam megenni, de meglepően jó volt. Pedig még reggel is azon gondoltam, hogy ennek a magnak lehet búcsút kell inteni. :)
1 megjegyzés:

  1. Erről a magról már én is sokat hallottam de még nem használtam ízét nem ismerem.Jól befűszerezted csakis finom lehetett!

    VálaszTörlés