2012. március 18., vasárnap

Szűzpecsenye Wellington módra

Adott egy szűzpecsenye és egy ötlet salátára, ami a tavaszi saláta. Adott egy kérdés is, hogy mi legyen a szűzpecsenyéből? :) Ekkor jön az, hogy lapozgatok mindenféle szakácskönyvet és receptmagazint. Aztán egy újságban meglátok egy képet egy Wellington módra elkészített szűzpecsenyéről, de leveles tésztát reklámoznak. Ekkor beugrik, hogy mintha egy könyvben láttam volna egy receptet... Nagy nehezen meg is találom a receptet, aztán még a neten is belenézek pár receptbe és végül megszületik a döntés, hogy a salátához ezen a módon készítjük el a szűzpecsenyét. :)
Névadója Wellington Arthur herceg (1769-1852) angol hadvezér és államférfi.
A végeredmény egy finomság. :) Annak ellenére, hogy gomba is van benne.

Elkészítése

A szűzpecsenyét néhány órára, vagy akár 3-4 napra bepácoljuk.
Páclé: Olaj, mustár, só, bors, sertésfűszer keveréke.
Serpenyőben kb. 40 percig elő/megsütjük. (Így biztosan nem lesz nyers belül és a leveles tészta sem fog később megégni.)
Apróra vágjuk a hagymát és a petrezselyemzöldet, és a gombával együtt késes botmixerrel felaprítjuk. Felkockázott füstölt szalonnát zsírjára sütünk (a kisült zsír nagy részét kiöntjük a serpenyőből, mert sok lenne), majd beletesszük a gombás masszát és pirítjuk néhány percig. Sóval, borssal ízesítjük.
Kinyújtott leveles tésztára kenjünk a masszát úgy, hogy a szélein pár cm-t szabadon hagyunk.
Az előre bepácolt és elősütött szűzpecsenyét a tészta közepére helyezzük és beletekerjük. Végeit lehajtjuk. Felvert tojással lekenjük és 170 °C-os előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Hozzávalók:
50 dkg szűzpecsenye
1,5 dl olaj
1 ek. mustár
2 tk. só
1 tk. bors
1 tk. sertésfűszer
20 dkg csiperkegomba (konzerv)
10 dkg füstölt szalonna
1 vöröshagyma
fél csokor petrezselyemzöld
só, bors (ízlés szerint a masszához)
500 g leveles tészta
1 tojás




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése