2012. augusztus 3., péntek

Debrecen

Úgy gondoltam, éppen ideje bemutatnom a cívisvárost, vagyis Debrecent is. :) Talán elfogult vagyok vele kapcsolatban, de magyarországi városok közül nekem ez a kedvencem. Tetszett nagyon Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, amikor ott jártam. De valami pluszt Debrecen ad számomra. :)
Debrecen Magyarország 2. legnagyobb városa, és Hajdú-Bihar Megye megyeszékhelye.
Nem fogom bemutatni az összes nevezetességet, látnivalót. Csak azokat, amelyek nekem minden körülmények között eszembe jutnának Debrecenről, és mindenképpen ajánlanám, hogy nézze meg, aki erre jár. :) Végül is ezek a legismertebbek. Biztos, sokan hallottatok már ezekről a látnivalókról. Történelmi adatokkal és leírásokkal most nem untatok senkit. Úgyis internetes forrást használnék, vagy útikönyvből írnék ki ezt-azt. Most nézegessétek a képeket, amik saját készítésűek! :)

Református Nagytemplom, szökőkút
Fel lehet menni a toronyba. Egyszer megpróbálkoztam, de a tériszonyom úrrá lett rajtam. Kétségbeesetten vártam egy lépcsőfordulóban, hogy Anya visszatérjen a magasból. :) Aki bátor, menjen fel nyugodtan. Biztos, egy élmény.
Szép lehet egy esküvő a Nagytemplomban.
Karácsonykor és karácsony körül koncertek is szoktak itt lenni.

Debreceni Egyetem főépülete és az előtte lévő szökőkút
 Az államvizsgázók ebben a szökőkútban szoktak megmártózni. :) Mivel én nem ide jártam suliba, nekem ez kimaradt. Esküvői fotózások színhelye is ez a rész. Majd az enyém is itt lesz, és akkor lesz talán szökőkutas kép is. :)
Más épületei is vannak az egyetemnek. Én egyetemi diákbálon is voltam itt, meg diplomaosztón. :)

Békás-tó
Gimiben minden évben egyszer itt rendeztek futóversenyt. A tó nagyobb mint ahogy a képen látszik. Ezt kellett körbefutni. Vagy körbesétálni? :)
A Borkarnevált itt szokták megrendezni. A gyógyfürdő is nagyon közel van hozzá.


Címer a főtéren
A város címere a Kossuth téren mozaikkövekből van kirakva.

Hotel Aranybika
Sajnos talán nagyobb a múltja, mint a jelene.

Déri Múzeum
A múzeum állandó és időszakos kiállítások helyszíne. 2010-ben maszk kiállításon voltam, idén Et lettera elnevezésű kiállításon. Mindkettő nagyon jó volt, pedig én nem vagyok nagy múzeumlátogató.

Csokonai Színház
Még gimiben volt egy évadra bérletem. Szép színház. Ha elsétálok mellette, sokszor hallatszik ki énekhang. Gyakorolnak.
Szent Anna Székesegyház
Bár a Nagytemplom jobban tetszik, de néha mégis ebbe a templomba látogatok el. Nagyon szép belül minden freskó, oltár, szobor. Nem egy vizsgám előtt jártam itt... :)
Csonkatemplom vagy Kistemplom
A templom előtti buszmegállóban szoktam buszra szállni. :) Művészettörténeti tanulmányaimból olyan emlékeim vannak, hogy a templom valamikor leégett. Majd újjáépítették, de szélvész következtében a hagymasisak megrongálódott. A sisak nem lett újjáépítve, maradt a bástyaszerű kialakítás. Innen ered az elnevezés.
Gyógyfürdő bejárata

Gyógyfürdő egy része - fedett medencék
Az élményfürdő mellett természetesen a gyógyfürdő is megtalálható. Az élményfürdőhöz még nem volt szerencsém, de mivel nem vagyok egy nagy úszó és csúszdázó, így nem is hiányzik. Évente párszor elmegyek a gyógyfürdőbe. Van néhány fedett medence, és egy szabadtéri. A fürdőben gyógykezelések is vannak. Szóval egyaránt látogatják helyiek, turisták és aki valamilyen kezelésre szorul.

Csónakázó-tó
Csónak helyett vízibiciklivel lehet tekerni. Én talán egyszer voltam itt. Mármint a vízen. :) Nagyon közel van az állatkert, vidámpark, villamosmegálló, gyógyfürdő, Békás-tó, egyetem.

Ezek azok a látnivalók, amelyeket én mindenképpen ajánlok bárkinek, aki erre jár. Persze ezeken kívül még van más is, amit egy turistának érdemes megnézni. Nekem kétségkívül a Nagytemplom a főtérrel együtt a kedvencem.
Remélem, Nektek is tetszett ez a kis debreceni ízelítő. :)

6 megjegyzés:

  1. A városi legenda szerint a szél tépte le a hagymasisakot.
    A Nagytemplom tornya pedig egy vonalban van a Hortobágyi csárda küszöbével.
    Hármashegy a Zsuzsi vonattal,Vekeri tó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtam, hogy szélvész...
      Igen, van Zsuzsi vonat és Vekeri-tó is. De mint mondtam, nem tartalmaz mindent a bejegyzés... Leírtam, hogy csak mit.

      Törlés
    2. Bocs,ha félreérthető voltam,nem kekeckedésnek szántam,csak egy kis kiegészítésnek.
      Örülök,ha valaki kedveli a városomat,egy kis reklám is ráfér.

      Törlés
    3. Oké, semmi gond. Én is itt lakom, ezért is szeretem ennyire. :)

      Törlés
  2. Imádom Debrecent,ez a második mindenkori otthonom!Ide jártam egyetemre,beleszerettem!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon imádom. :) Örülök, hogy ennyire megszeretted.

      Törlés