2012. augusztus 25., szombat

Reál főzőverseny - 2012. augusztus 23.

Előzmények itt találhatóak. :) Most jöjjön egy kis beszámoló a nagy eseményről.

A receptversenyre beküldött receptek közül a 10 kiválasztott ételt 3 napos rendezvény/verseny keretében sütöttük-főztük meg. Előzetesen nem írtam, hogy a beküldött receptjeim közül a tejszínes, paradicsomos, édesköményes spagettit választották ki. Nagyon meglepődtem, mert ez annak idején csak egy gyorsan összedobott étel volt az alapján, hogy éppen mit találtam  hűtőben. Így a versenyt megelőzően gyorsan el is készítettem itthon újból, hogy ne érjen meglepetés. :)
Izgatottan vártam augusztus 23-át, amikor is én kerültem sorra másik 3 társammal együtt. Vagyis közülük 1 valaki nem tudott eljönni, másik 2 személy pedig párt alkottak. Ilyen ez a szerencse, amikor egy családba 2 nyeremény is kerül. :) De persze ők is 2 étellel indultak. A 3. emberke ételét a szakács egy maga készítette el.
Az első főzős nap augusztus 22-én volt. Ekkor az Aquaticum Termál és Wellness Hotel főszakácsa, Szatmári János volt a vendég, és 3 nyertessel 3 ételt készítettek el. Én ezen a napon csak villámlátogatást tettem a boltban, hogy felmérjem a terepet. :) Meg is lepődtem, hogy nem kint a parkolóban van a "buli", hanem bent egy mobil konyhánál főzőcskéznek. Biztos, a nagy meleg miatt nem kintre tették.
Aztán eljött a másnap... Délután 2 órára kellett menni, de már fél 2 körül ott topogtam a bolt előtt, aztán 10 perc után bátorkodtam bemenni. Már a szakáccsal együtt a pár a konyhán tevékenykedett. Végül is nem késtem, mert 2 órára mondták, hogy menjek. Gyors bemutatkozás után szakácsunk elment a raktárba (vagy nem tudom hova, de bolton belül), addig kicsit csevegtem versenytársaimmal és izgatottan vártam, hogy az Ász Konyhafőnöke, azaz Tamás Attila visszaérkezzen és megkezdjük az én kajámat is. :)
Én a szószt készítettem el. Ő segített feldarabolni a hozzávalókat. Azt ugye nem is kell mondanom, hogy profi késsel, profi módon darabolt. De neki még egy fejszével is sikerült volna. :) A tészta főzővizét már előre felkészítette, aztán feltette azt is főni.
Miután elkészült a szósz és "3/4-esre" megfőtt a tészta, összekevertük. Kevertem én is, keverte ő is. :) Azért nekem kissé nagy volt a mennyiség, nem annyi amennyivel itthon szoktam dolgozni. De szerencsére nagyon jó fej, rendes volt Attila, és mindenben a segítségemre volt. Kicsit elszomorított, hogy nem tudtam olyan jól mindent, mint itthon. De hát ugye izgultam is... :) Aki ismer, az tudja, hogy mennyire is tudok izgulni és aggódni, hogy jól sikerüljenek a dolgok.
1 kg tésztát főztünk meg. Ennek először a fele lett összekeverve a szósszal. Majd készítettem egy másik adag szószt, és az a tészta másik felével lett összekeverve.
Délután 4 óra fele egyre többen álltak már a pultnál. Volt olyan is, aki délután 3 körül érkezett, és legalább 5 óráig ott eszegetett, beszélgetett a konyha előtt. :) Nem meglepő, hogy ő mindhárom nap ott uzsonnázott. :) De rajta kívül is voltak még ismerős arcok pénteken is.
Szóval 4 óra körül megkezdődött a kóstoltatás. Addigra mindannyian elkészültünk az ételünkkel, ügyes szakácsunk hipp-hopp elkészítette a 4. ételt is. Nagyon sokan jöttek, és kértek minden ételből. Volt egy lány, aki ha ötször nem kért a spagettimből, akkor egyszer sem. És azt mondta, hogy isteni. Ez esett a legjobban. :$ :)
Aztán valamikor 5 óra körül megérkezett a zsűri is. Boros László Venesz-díjas mesterszakács 3 hölgy segítségével pontozta az ételeket. A vásárlók is leadhatták voksaikat, vagyis pontjaikat.
Minden ételt "megkoreografálva" helyeztek a tányérra, szóval a látványt is pontozták. Fotós is érkezett, aki minden ételt próbált a legjobb szögből lefényképezni. Úgy tudom, hogy a szeptemberi Reál újságban már lesznek receptek. Az én kajámnál én tartottam egy fehér lapot az étel mögé a fényképhez. :) Remélem, jól sikerült neki. :)
Tehát főzés, kóstoltatás és zsűrizés után mindenki haza mehetett.
24-én még 3 étel várt arra, hogy elkészítsék. Ezen a napon a vendég Alker Zoltán a Belga Étterem főszakácsa volt. Mi is hamarabb érkeztünk, így kóstolgatni is tudtunk.
Ezen a napon is ugyanaz volt a program, mint előzőleg. Azzal a kivétellel, hogy kiderült, ki a fődíj nyertese. Az eredményhirdetés, illetve főként az ajándékok (háztartási robotgép) átadása nem volt túlzottan megszervezve, de azért ez is csak megtörtént. Egy korombeli lány nyerte a fődíjat, azaz egy wellness hétvégét.
Nem voltam csalódott, tudtam, hogy a spagettim nem lehet a befutó, mert a húsos ételeket jobban preferálják. Én nagyon örülök a robotgépnek, mert nagyon szuper. :) Tegnap ismerkedtünk vele, milyen részei vannak, hogy lehet összerakni stb. Még nem teszteltem le. De ami késik, nem múlik. :)
Összességében nagyon szuper volt egy ilyen főzőversenyen részt venni. Ez volt az első, és remélem, lesz még több ilyen is. Jól esett kínálgatni, alkotni. És látni, hogy ízlik idegeneknek is az ételem. :)

Leírom, hogy mik voltak a verseny ételek:
Csirkemellcsíkokkal sült zöldséglepénykék
Huszárgulyás
Ananászos csirkemell
Epres sajttorta (ugyanakkor készült, mint az enyém)
Baconbe tekert csirkemáj tepsis burgonyával (ez is akkor készült, mint az enyém)
Kapros, tejszínes tarja spenótos polentával (ezt készítette el Tamás Attila)
Bacon szalonnába göngyölt töltött sertéskaraj (wellness hétvége nyertese)
Töltött burgonya mustáros uborkamártással (ezt kóstoltam)
Csirkemell gazdagon (ezt is kóstoltam)
Tejszínes, paradicsomos, édesköményes spagetti

Ekkor vettem észre, hogy Anya megérkezett és máris fényképez. Mosolyogni tessék! :)

Szedni próbálok, szakácsunk is látszik. :)
Itt még nincs rajta a sajt. Gyors fotó mielőtt a zsűri elé tették. :)
Bosch & Évi :)
Sajnos, a nyeremények átadásakor nem sikerült fényképezni. De emlékeinkben megmarad. :)

8 megjegyzés:

  1. Gratulálok!!! Megsúgom, de csak halkan, egy szuper gépet nyertél, minden földi jóval benne. Nekem is ilyen van, elmondhatatlan, mennyire megkönnyíti a konyhai munkát. De nem szabad ám eldugni a szekrénybe! Díszelegjen csak a pulton, akkor az ember gyorsan és sokszor előkapja! ;-) Jobb, mint wellnesselni, mert ezt lehet mosogatni! ;-D Sok örömöt az nyereményedben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Kedves Tőled. :) Fogjuk használni. ;)

      Törlés
  2. Wow, gratulálok, nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a szuper nyereményhez:) Nagyon ügyes vagy és a verseny is biztos jó szórakozás volt.

    VálaszTörlés