2012. december 16., vasárnap

Ázsiai (thai), mézes csirke és a köddé vált tejföl esete

- Kedves Évi, az Ízutazás blog szerzője, kijelented-e Olvasóid előtt, hogy sosem pótolod ezentúl a legolcsóbb tejföllel a tejszínt krémlevesekben és tejszínes ételekben? Fogadod, hogy amihez tejszín kell, ahhoz tejszínt veszel?
- Igen, fogadom. :)

Fenti, képzeletbeli párbeszéd magyarázatra szorul. Kezdem kicsit Ádámnál, meg Évánál. :) Múltkor Andi blogján megláttam egy ínycsiklandozó thai kaját. Eldöntöttem, hogy én is elkészítem. Sajnos, kesudiót csak egy helyen találtam, ott is borsos áron. Ezért kicsit elnapoltam az elkészítését. De csak nem hagyott nyugodni a dolog, és beszereztem egy Kotányi-féle Ázsia - Bangkok Curry fűszert. Hasonlóan gondoltam elkészíteni, ahogy a fűszeres zacsi hátoldalán volt. De úgy gondoltam, hogy jó lesz a tejföl is tejszín helyett. Alapvetően semmi rossz nem sült ki az egészből, kicsit még olyan szaftos-tejszínes is lett a husim... De mondhatni, a tejföl szinte teljesen eltűnt... Elillant, köddé vált, vízzé vált és elpárolgott. (Több rokonértelmű szót nem keresek. :))
Szóval az elkövetkezendőkben nem fogom sajnálni tejszínre a pénzt, főleg, ha nem csak magamnak főzök.
Levesekben is mutatósabb a tejszín. (Majd mutatok egy ellenpéldát, ami szintén azt igazolja, hogy vegyek tejszínt. :))
De tényleg finom lett a csirke, mert a fő ízt nem a tejföl adta (volna). :)
 
Elkészítése
 
A csirkemellet vékony csíkokra vágom. Olaj és fűszer keverékébe kb. 2 órára bepácolom.
Egy mélyebb serpenyőben a felaprózott vöröshagymával elkezdem pirítani, és amikor kezd fehéredni, mézzel összekeverem. Amikor pedig valóban kezd pirulni, akkor öntök alá egy kevés vizet. Majd fedő alatt puhára párolom/pirítom. Ekkor ráteszem a vízben elkevert tejfölt és még pár percig forralom. (Pontosabban, amikor észrevettem, hogy a tejfölnek alig van nyoma, akkor úgy döntöttem, hogy a víz egy részét elpárolom, és kicsit szaftosra hagyom.)
Köretnek rizst főztem.
 
Hozzávalók:
1 csirkemell
Kotányi: Ázsia - Bangkok curry fűszerkeverék (kb. 3 tk.)
fél-1 dl olaj
3-4 dkg vöröshagyma
2 ek. méz
1 dl víz
3 ek. tejföl + fél-1 dl víz (elhagyható, vagy pótolható 1-2 dl tejszínnel)
köretként rizs


Ázsia - Bangkok curry fűszer, forrás: google

Bangkok, Forrás: google




3 megjegyzés:

  1. Szia Évi, köszi, hogy megemlítesz. Azért ez sem lehetett rossz. Kesudiót meg olyan szívesen vinnék neked 1-2 csomaggal, itt mindenütt lehet kapni, a mogyorók mellett és egy doboz ára azt hiszem olyan 1,30 - 1,50 Euro körül van. Kár, hogy nem budapesti vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm, aranyos vagy, hogy hoznál nekem, ha pesti lennék. :) Lehet azért majd egyszer rábeszélem magam, és veszek egy csomaggal. De az is megeshet, hogy csak úgy berágcsálnám. :)

      Törlés
    2. Szerintem nagy áruházakban (veresbes stb.) a nassrészlegen lehet egész biztosan kapni a pörkölt verziót. Mi gyakran veszünk rágcsálni is.

      Törlés