2011. október 10., hétfő

Visi lepény

Tavasszal az utazás kiállításról sok más újság mellett hoztam egy Horvát Gasztronómia c. újságot. Egyből nem is néztem nagyon bele, csak később pakolgatásnál került elő. Megláttam a címlapján egy guszta sütifélét. Egyből felütöttem az újságot, kutatva a recept után. Sajnos, a recept nem volt benne. Csak egy kép és hogy a visi lepény egy hagyományos étel Vis-szigetéről, amely egy paradicsommal, hagymával töltött kenyér, de kerülhet bele sós szardella is. Aztán elkezdtem keresgélni a neten és horvát receptet találtam. Igénybe vettem google barátomat, aki szíves-örömest lefordította nekem. :) Így készülhetett el a visi lepény.
Anya dolgozott, ezért magam próbálkoztam a sütéssel. Újabb gyakorlás a tésztanyújtásra. Legközelebb vékonyabbra kell nyújtani - ez az egyik tanulság. A másik, hogy több töltelék is mehet bele.
Szerintem ez nagyon jó reggelire, uzsonnára, akár egy könnyed vacsorának is megfelel, vagy vendégvárónak is jó.

Így készült

A hozzávalókat kenyérsütőgépbe beletettem és fél óra alatt megdagasztotta. Majd egy kicsit átgyúrtam a tésztát és kelesztőtálba tettem kb. 40 percre. Ezután ismét átgyúrtam egy kicsit, kinyújtottam és margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe helyeztem. Megszurkáltam villával több helyen. A tészta egyik felébe tettem a hagymás-paradicsomos tölteléket (lyukacsos, szűrőkanállal, hogy a leve kimaradjon), úgy hogy a szélén kb. 2-3 cm maradjon szabadon. Majd ráhajtottam a
másik felét. A széleit behajtottam, összenyomkodtam. Majd ismét megszurkáltam a tésztát (a széleit is) villával. 200 °C-os sütőben kb. 30-35 percig sütöttem.
Töltelék: kevés margarinon aranysárgára pirítottam a vöröshagymát, majd felöntöttem kb. fél deci vízzel és hozzáadtam a paradicsomot, 5-10 percig főztem tovább. Sóval és borssal ízesítettem.

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg fehérliszt
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
1 ek. olívaolaj
1 mk. rozmaring
1 mk. bazsalikom
3 dl víz (2-2,5 dl is elég)
(A fűszerekből többet is vehetünk. Az eredeti receptben kakukkfű is van, de az nem volt itthon.)

Töltelékhez:
1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
2 nagyobb paradicsom, apróra vágva
margarin (vagy más zsiradék)
0,5 dl víz
só, bors, ízlés szerint


Szerintem megtölthetjük szinte bármivel. Legközelebb lehet, padlizsán krémmel töltöm meg, vagy sonkával. :)

2 megjegyzés:

  1. Megsúgom, hogy a lánykori vezetéknevem pont ez! Külön örülök, hogy egy ilyen, az ízlésemhez közelálló dolog kapta rólam a nevét! Jó, hogy megjelöltél, így legalább én is rád bukkantam! Vittem a receptet, ha nem baj! :D

    VálaszTörlés
  2. Jó név, tetszik. :) Nem gond, biztos, jobban sikerül a Tiéd. (Remélem, nem gond a tegezés.) Majd én is böngészek Nálad, sok finomságot láttam. :)

    VálaszTörlés