2012. szeptember 2., vasárnap

Körtés szederlekvár

Újabb lekvár a kamrapolcon. :) Az Ajándékok a konyhából c. könyvből néztem ki. Nem pont úgy készítettük, ahogy a recept írja. De az ötlet mindenképpen onnan származik.

Elkészítése

A szedret megtisztítjuk. A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és megmossuk. Felaprózzuk a körtét és a szederrel együtt kissé átnyomkodjuk villával (vagy krumplinyomóval). Rászórjuk a zselésítőt, és feltesszük főni. 10 perc után összeturmixoljuk, beletesszük a cukrot és főzzük, rotyogtatjuk kb. 20 percig. Forralás közben kevergetjük, nehogy leégjen. Az utolsó 2-3 percben hozzáöntjük a pálinkát.
Üvegekbe töltjük, majd 5 percre fejre állítjuk a lefedett üveget, és bedunsztoljuk (takaróba csomagoljuk).

Hozzávalók:
1,8 kg szeder
1,2 kg körte
3 csomag zselésítő ( 20g-os)
1,5 kg cukor
3 ek. szilvapálinka

Egy kevés lekvár maradt ki a készítésnél, ami már nem fért üvegbe. Így azt hamar le is teszteltük. Nagyon finom. :) Pedig én nem is szeretem a körtét. De ezen nem is érzik.
Egyébként a lekvárok, szörpök, befőttek várják az első havat... De legalábbis, hogy (nagyon) hideg legyen, és majd csak akkor esszük. :)

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a színe:) Biztos, hogy irtó finom lehet, ez nem is kérdéses. Nekem minden gyümölcs a kedvencem, különösen a bogyósok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. :) Én szívesebben eszek pár gyümölcsöt lekvár formájában, mint amúgy.

      Törlés