2012. január 4., szerda

Sós, töltött palacsinta

Megvolt az első gáztűzhelyen történő palacsintasütésem. :) Na, jó. Ez a második alkalom. De az igazi elsőt inkább nem számolom. :) Még anno a fősulis éttermi gyakorlaton próbálkoztam vele... De a vasserpenyő valahogy nem lett a barátom. Úgyhogy még mielőtt a szakácsok csúnyán néztek volna rám, és az összes tésztát elpocsékoltam volna, átadtam egy volt csoporttársamnak a lehetőséget. :) Ugye mióta eszemet tudom (értsd: mióta főzőcskézek), villanytűzhelyünk volt. De mióta nyáron elköltöztünk, gáztűzhelyet használunk. Mivel nem sűrűn sütünk palacsintát, ezért én még most készítettem itt, ezen a tűzhelyen először. :) Szerencsére teflon bevonatos a serpenyőnk. Egész szép palacsintákat sikerült készítenem. :) Sonkás-sajtos-tejfölös töltelékkel készült.

Palacsinta tészta elkészítése
A tojásban kézi mixerrel összekeverjük a cukrot és a sót. Majd beleöntjük a tejet és hozzákanalazzuk a lisztet. Kézi mixerrel ezt is összekeverjük. Kis pihentetés után beletesszük az olajat és a vizet. Picike olajat teszünk a serpenyőbe, kis méretű merőkanállal belemerjük a tésztát, és mindkét oldalukon megsütjük.

Palacsinta tészta hozzávalói:
14 ek. liszt
2 egész tojás
1-2 csipet cukor
fél ek. só
1 ek. olaj
fél liter tej
fél-1 dl szénsavas ásványvíz

Töltelék elkészítése

Az apróra vágott hagymát kevés margarinon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, kevés vízzel felöntjük; sóval, borssal ízesítjük; kb. 5-10 percig kevergetjük.
Egy kis pohár tejfölt kevés tejszínnel hígítunk, csipetnyi sóval, borssal ízesítjük és beletesszük a sonkás-hagymás keveréket és kis reszelt sajtot.

Töltelék hozzávalói:
15-20 dkg gépsonka
1 vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
3-4 ek. tejszín
15-20 dkg reszelt sajt
só, bors
5 dkg margarin

A tölteléket és még külön reszelt sajtot beletesszük a palacsintába és feltekerjük. 180 fokos (légkeveréses) sütőben 20-30 percig alufóliával lefedve sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése