2019. február 24., vasárnap

Alakbarát tönkölykiflik

Feltöltöttem a lisztraktáraimat, és most már igyekszem visszatérni a nem bűnözős, hanem egészséges pékárukhoz is. :) Bár azért nem tudom garantálni, hogy nem készítek egyáltalán hagyományos módon valamit, de igyekszem nagyban csökkenteni a cukros, fehér lisztes ételeket. Esetemben több szempontból se jó. Egyébként is nagyon várjuk a tavaszt, amikor a vastag kabát már nem fogja elrejteni a hasunkat. Úgyhogy itt az ideje elkezdeni figyelni arra, hogy mivel tápláljuk testünket. 
Néha próbálkozom én is zabkásás reggelivel, de jobban szeretem sós ételekkel kezdeni a napot. Mondjuk egy házi kifli humusszal és paprikával sokkal jobban esik, mint más. :)

Elkészítése

A langyos vízben felfuttatott élesztővel a többi hozzávalót kézzel vagy géppel összegyúrjuk, bedagasztjuk és lefedve, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Majd 4 egyenlő részre vágjuk, gömbölyítjük és 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután (enyhén) lisztezett felületen kinyújtjuk, és kifli alakúra felcsavarjuk. További 15 percig pihentetjük letakarva. Vízzel lekenjük a kifliket és 190 fokos előmelegített sütőben 26-28 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű.)

Hozzávalók 4 db-hoz:
140 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
60 g fehér tönkölyliszt
13 g friss élesztő
160 ml langyos víz
1 csapott tk. só
1 csapott tk. eritrit
1/2 ek. puffasztott amarant
1-2 ek. olíva olaj





Készítés fázisai egy képen


1 megjegyzés: