2019. február 18., hétfő

Frankfurti szelet

Mamám névnapját (Julianna) nálam ünnepeltük. Szerettem volna nekik megmutatni az új konyhámat is, ezért készítettem ebédet. Bár én nem vagyok egy mindenáron húsevő típus, de nem akartam, hogy egy zöldséges ételt csak piszkáljanak a villával... :) Mama hagyományos konyhát vezet, de valami olyat szerettem volna készíteni nekik, amit tudom, hogy ők is megesznek, de mégis valami új, amit ő úgysem süt, főz meg. Így esett a választásom a frankfurti szeletre, amelynek a receptjét a Streetkitchen oldalán találtam.
Egy icipici módosítással készítettem. 

Elkészítése

A virslit felkarikáztam és serpenyőben kevés olajon megpirítottam. Majd kiszedtem. Ezután zsírjára pirítottam a felkockázott füstölt szalonnát szintén a serpenyőben. Ezt is kiszedtem. A kisült zsírban a sóval, borssal fűszerezett, lisztezett kiklopfolt karajszeleteket mindkét oldalán hirtelen átsütöttem, majd kiszedtem. Mivel nincs óriási serpenyőm, amit az új főzőlapon (indukciós) is tudnék használni, ezért a maradék zsírt átöntöttem egy nagyobb edénybe, és az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteltem benne. Majd belekavartam a megpirított virslit és szalonnát. Ezután rétegesen beletettem a hússzeleteket és paradicsompürét, majd nagyobb darabokban beletépkedtem a kelkáposzta leveleket. Összekevertem és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen még nem lepte el. Sóval, borssal fűszereztem. Főzés közben kavargassuk át többször, és pótoljuk a vizet, ha szükséges. Fedő alatt pároljuk puhára az egészet. Rizzsel, burgonyapürével vagy sült burgonyával is tálalhatjuk. Én basmati rizzsel tálaltam, így IR étrendbe is beilleszthető.

Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj
20 dkg virsli
15 dkg füstölt szalonna
1 közepes vörös hagyma
1 duci gerezd fokhagyma
kevés olaj (a virslihez)
liszt (a húshoz)
só, bors (húst fűszerezni előre + aztán ízesítés)
70 g paradicsompüré (kis doboz)
5 db kelkáposzta levél
víz (amennyi szükséges)


Nem direkt borultam ennyire virágba. Bár nem titok, hogy várom a tavaszt, a meleget. :) Csak siettem a vendégség miatt a fotózással, és így sikerült.

Szerencsére mindenkinek nagyon ízlett. A füstölt szalonna teljesen elbolondította. Ünnepre vagy ráérős hétvégén készítsétek el Ti is! :)

2 megjegyzés:

  1. Az utóbbi időben nagyon szorgos kis "konyhatündér" lettél. Nagyon guszta és finom lehetett ez az ünnepi ebéd !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Mostanában több időm van alkotni, és írni is róla. :)

      Törlés