2012. február 20., hétfő

Böjt, méregtelenítő programok, testi-lelki megtisztulás

Közeleg hamvazó szerda (február 22.), amikor is kezdetét veszi a Húsvétot megelőző negyvennapos böjt. Vannak, akik ez idő alatt egyáltalán nem fogyasztanak húst, vannak, akik pár napos vagy 1-2 hetes programokat beiktatnak az életükbe. Vannak olyanok is, akik ebben a 40 napban is ugyanúgy esznek, ahogy az év többi 325 napján. Én is inkább az utolsó kategória táborát erősítem/erősítettem. Azért megpróbálok majd idén én is odafigyelni és több zöldséget, gyümölcsöt, folyadékot fogyasztani - legalábbis ebben az időszakban.
A szakdolgozatomat a méregtelenítő programokról írtam. Kb. 1 hete gondolkozom azon, hogy a blogba is írjak-e erről valamit. Mivel nagyon sok anyagom van és nehéz lenne 1-2 mondatban összefoglalni, hogy miről is szól 1-1 eljárás, úgy döntöttem, hogy ajánlok (felsorolás szerűen) külső- és belső eljárásokat is, amelyekről én írtam a dolgozatban. Ha valakinek valamelyik felkeltette az érdeklődését, annak szívesen leírom privátban, hogy miről is szól. Sok könyvből van anyagom, de az interneten is találtok az eljárásokról leírást.

forrás    
forrás
forrás
forrás
Külső eljárások

Masszázsok:
  • Áyurvédikus masszázs
  • Thai masszázs
  • Anticellulitis masszázs
  • Szárazkefe masszázs
  • Nyirokmasszázs
  • Kötőszövet masszázs
  • Talpmasszázs
Szauna
 
Iszappakolás, iszapkezelés
 
Kneipp-terápia
 
Belső eljárások:
 
Beöntés
 
Kolon-hidroterápia
 
Böjtkúrák, léböjtök:
 
Vízböjt
Teaböjt
Buchinger-féle klasszikus léböjt
Breuss-féle léböjt
Tejsavó ivókúra
 
Specifikus böjtök:
 
Mayr-kúra
Schroth-kúra
Hay-diéta
Gyümölcsnapok
Burgonya- és rizsnapok
Hildegard-böjt
Panchakarma
Gerson-terápia
 
Mozgásformák:
 
Jóga
Tai chi
Chi kung
 
Érzelmi tisztítás:
 
Bach-virágterápia
 
 Általánosságban a böjtről, méregtelenítésről, ahogy a dolgozatomban írtam (nem teljesen szó szerint)

"A böjtölést, méregtelenítést különböző céllal végzik az emberek. Manapság nem csupán a vallásos emberek böjtölnek, hanem sokan mások, akik nyitottak az egészséges életmódra, kipróbálnak különböző kúrákat. Céljuk a test méregtelenítése, a lelki béke elérése. Mások különböző betegségek miatt tartanak gyógyböjtöt. Bizonyos esetekben nem lehet böjtölni és méregtelenítő programokat végezni, vagy csak orvos tanácsára és felügyelete mellett lehetséges. Ezek: terhesség és szoptatás alatt, lesoványodással járó cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, daganatos megbetegedések.
A böjt nem emberi találmány. Az állatok, ha betegek, ösztönösen tartózkodnak a táplálékfelvételtől. Már az ókori népek is ismerték a böjt jótékony hatását, tartózkodtak bizonyos táplálékok fogyasztásától, amelyeknek ártó hatást tulajdonítottak. Felismerték, hogy a böjt által a szellem és lélek is megtisztul.
A böjt és méregtelenítés nem azonos a koplalással. Zöldségek, gyümölcsök, zöldség- és gyümölcslevek, gyógynövények fogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk megtisztításához. 
Méregtelenítés során az elménk, szellemünk megtisztítása is fontos. Ahogy a népi hagyomány tartja: a lépcsőt fentről lefelé kell söpörni. Tehát a tisztításnak lelki, érzelmi szinten is meg kell történnie. Ezt segítheti a meditáció, relaxációs eljárások, de a pihentető alvás is. 
Egy-egy kúra kipróbálása nem történhet egyik napról a másikra. Szervezetünket és elménket is fel kell készíteni arra, hogy nem a megszokott mennyiségű és fajtájú táplálékkal és folyadékkal látjuk el a kúra ideje alatt. A böjt vagy méregtelenítő kúra elkezdése előtt pár nappal könnyebb ételeket fogyasszunk és növeljük a tiszta folyadék (forrásvíz, gyógytea) bevitelét. 
A program befejezése után is a fokozatosságot kell betartani. Szervezetünket újra hozzá kell szoktatni a kúra alatt nem fogyasztott ételekhez.
A kúra során megszabadulunk a negatív gondolatoktól, a szervezetünket mérgező anyagoktól. A tiszta lélek segíti, hogy a test is tiszta maradjon, ezáltal könnyedebben áramlik az életerő is."
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése