2012. április 15., vasárnap

Tiramisu (Húsvét 2012 - desszert)

A húsvéti előétel, leves és kétféle második után "muszáj" volt még enni egy kis desszertet is. :) Vendégségben már nem egyszer ettem tiramisut, de ott az illendőség és tele has azt diktálta, hogy csak egyszer vegyek belőle. :) Persze a jóllakottság érzése itthon is megvolt, és a finomságok után már csak egy kevéske desszertnek jutott hely. :) De szerencsére akkora adagot készítettünk, hogy még maradék is lett a húsvét utáni "szürke napokra." :) (Már elfogyott azóta.)
Mamám már nem egyszer emlegette a tiramisut. Gondoltam, hogy akkor Húsvétra az lesz a desszert. Gyors és könnyen elkészíthető finomság. Szerencsére még a mascarpone-t is sikerült akciósan beszerezni. :) 
Keresgéltem könyvekben, újságokban, neten receptet. Végül az egyik füzetemben találtam egyet. Aztán a mascarpone-s dobozon is volt egy, azt is megőrzöm.
Még nyuszis díszítést is kapott a tiramisunk. :) Jó, hogy van húsvéti mintás "szórónk". :)

Elkészítése

A tojássárgákat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a mascarponét. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a krémsajtos masszához keverjük.
A fekete kávéba beletesszük a rum aromát és a piskótákat belemártogatjuk.
Rétegezve rakjuk a tálba a piskótát és krémet úgy, hogy legalulra piskóta, legfelülre krém kerüljön. (Nekünk 3 réteg lett mindkettőből.)
A tetejét kakaóporral megszórjuk és hűtőben, fóliával lefedve legalább 2 órát pihentetjük, hogy a piskóta megpuhuljon. (Mi ebéd előtti este készítettük el, szóval volt ideje "érlelődni". :))

Hozzávalók:
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
8 adag kávé
30 ml rum aroma (recept szerint fél dl likőr)
50 dkg mascarpone
3 tojás
2 csomag babapiskóta
kakaópor (a tetejére)





1 megjegyzés: